Internationellt samarbete leder till fler serier på SVT – unik satsning

Internationellt samarbete leder till fler serier på SVT – unik satsning

  • SVT Play
Filmtopp
10 oktober 2023 kl. 15:10

Unikt public service-samarbete mellan flera länder

I dag har SVT och sju andra public service-bolag i Europa annonserat samarbetet New8, som kommer att leda till ett uppsving i högkvalitativa dramaserier för tittarna.

Flera av norra Europas public service-bolag går samman i det största europeiska dramasamarbetet genom tiderna. Inom projektet New8 samproducerar och delar parterna sina bästa dramaserier med varandra och erbjuder därmed publiken ännu mer drama, på flera olika språk.

New8 – nytt samarbete mellan public service-bolag

SVT ingår ett samarbete med sju andra public service-bolag som årligen kommer att samproducera och dela åtta dramaserier med varandra. Parterna i det nya samarbetet är ZDF (Tyskland), NPO (Nederländerna), VRT (Belgien), SVT (Sverige), DR (Danmark), YLE (Finland), RÚV (Island) och NRK (Norge).

New8 presenterades under en presskonferens på MIA Market i Rom i dag.

– De nordiska public service-företagen har en lång historia av framgångsrika samarbeten och i dessa turbulenta tider vill vi ta detta arbetssätt till nästa nivå. På SVT är vi otroligt glada över att samarbeta med så kraftfulla partners som ZDF, VRT och NPO för att kunna erbjuda vår publik ännu fler högkvalitativa dramaserier, säger Anna Croneman, dramachef på SVT, i ett pressutskick.

Utvidgning av det nordiska samarbetet

New8 är på många sätt en utvidgning av det redan existerande samarbetet N12, där de nordiska public service-bolagen har samarbetat på ett liknande sätt. Varje bolag bestämmer vilken av de egna serierna som ska göras tillgänglig för de nordiska grannarna. Exempel på de mest framstående serierna som ingått i N12 är Exit, Vargen kommer, 22 juli, When the dust settles och Tunna blå linjen.

Nu går alltså fler länder in i ett liknande samarbete och publiken kommer att erbjudas fler högkvalitativa dramaserier från fler länder och på flera olika språk. Samtidigt som SVT:s svenska serier kommer att hitta en ännu större publik utanför Norden.

Parterna har ingått ett avtal som initialt kommer att gälla i tre år. Den första serien kommer att få grönt ljus 2023 och vara tillgänglig i början av 2025

NÄSTA ARTIKEL