Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Hopp och kultur i tv-soffan med SVT:s nya satsning

Hopp och kultur i tv-soffan med SVT:s nya satsning

  • SVT Play
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 mars 2021
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
03 mars 2021

Med satsningen Hemmakultur kan vi uppleva konstverk från våra hem.

När pandemin hindrar oss från att på egen hand vara kulturella kommer SVT:s satsning "Hemmakultur" till undsättning. I ett pressmeddelande skriver SVT att 20 konstverk på temat "hopp" kommer att börja publiceras på SVT Play den 27 mars.

Bild från Trollflöjten på SVT.

Foto: Bill Cooper /Glyndebourne Productions Ltd./SVT. Trollflöjten från Glyndebourne.

SVT satsar ytterligare för att publiken ska kunna ta del av kultur, trots pandemin. Under vinjetten ”Hemmakultur” presenteras poesi, konst och dans. Sedan tidigare finns SVT Scen som startades våren 2020 och som fortsätter att växa under 2021.

– Vi vill ge publiken nyproducerade kulturupplevelser i världsklass, säger Anna Luuk Priske, beställare av kultur SVT.

I Hemmakultur kommer publiken att få möta tjugo verk inom områdena poesi, konst och dans – alla på temat hopp.

Några av Sveriges mest uppskattade skådespelare och författare läser och tolkar dikter från landets främsta poeter. Vi får höra dikter skrivna av bland andra Bodil Malmsten, Kristina Lugn, Bruno K Öijer och Lars Norén.

FILMTOPP MINNS LARS NORÉN: Lars Norén död – blev 76 år

Eftersom Sveriges museer är stängda tar SVT publiken med på en vandring in i konstens värld och fördjupar oss i sex konstverk från våra stora museer runt om i landet. Verket presenteras av det aktuella museets intendent. Moderna museet, Umeå bildmuseum och Nationalmuseum är tre av de museum varifrån konst presenteras.

Och fyra kända danskoreografer skapar varsin helt ny akt på temat hopp som dansas av Sveriges bästa solodansare.

Hemmakultur består av tjugo verk som var och ett är mellan tre och fem minuter långt och kommer att publiceras på SVT Play med start den 27 mars.

SVT fortsätter också satsningen på SVT Scen. I mars 2020 gick ridån upp för SVT Scen på SVT Play, en ny satsning med ett stort utbud av föreställningar från hela Sverige som på kort tid etablerat en unik spelplats och ger publiken en möjlighet att fortsätta uppleva kultur trots stängda scener under pandemin

– Vi har visat mer än 170 titlar under pandemiåret. Det är oerhört mycket men det är just variationen som tittarna uppskattar. SVT har en kontinuerlig dialog med teatrar, scener, upphovspersoner, musiker, skådespelare, sångare, koreografer, orkestrar, och manusförfattare och regissörer. Vi tar aktiv del och utvecklar nya former och initiativ för att möta både bransch och publik, berättar Ditte Feuk, ansvarig för SVT Scen-utbudet där det svenska varvas med internationella samarbeten.

Under våren fortsätter utbudet att växa och det blir både klassiker och nyskrivet. Den 27 mars premiärvisas den omskrivna Klaus Nomi - En utomjordings hjärta, en föreställning från Kungliga Operan. Unga Klaras hyllade pjäs De kommer drunkna i sina mödrars tårar efter Augustprisvinnaren Johannes Anyurus bok och en exklusiv visning av Divine operas sångspel om de svenska sånglegenderna Jenny Lind och Christina Nilsson, är även de en del av SVT Scens kommande repertoar.

 

 

NÄSTA ARTIKEL