Här streamar du Kröningen av kung Charles III – hålltider och ritual

Här streamar du Kröningen av kung Charles III – hålltider och ritual

  • SVT Play
Filmtopp
Uppdaterad kl. 10:06 | Publicerad 06 maj 2023 kl. 10:00

Upplev det historiska ögonblicket

I dag ska kung Charles III krönas i Westminister Abbey i London. Filmtopp guidar dig till ceremonin och var du streamar kröningen.

I fjol dog Elizabeth II efter 70 år på tronen. I dag ska hennes son, kung Charles III, krönas till konung. Ceremonin äger rum i Westminister Abbey i London och pågår in mot slutet av eftermiddagen.

Kung Charles III och Camilla
Kung Charles III och Camilla. Foto: Hugo Burnand HANDOUT/TT - från SVT:s pressrum.

Här streamar du Kröningen av Kung Charles III

Kröningen av kung Charles, 74, går att se på SVT Play och SVT1 med sändningsstart kl. 10.30. Det går även att följa kröningen på BritBox (både i enskilda appen och i C More) där den kommenteras av Tom Bradby och Julie Etchingham.

I SVT:s studio får vi följa med under kröningen i sällskap av Katia Elliott med gäster. Ann-Britt Ryd Pettersson kommenterar tillsammans med hovexperten Roger Lundgren.

Kröningen av Kung Charles III – hållpunkter

  • 07.00: Publikområdena öppnas.
  • 08.15: De första gästerna anländer till Westminister Abbey.
  • 10-11.45: Världsledare, politiker, kungligheter ansluter till församlingen. Från Sverige har vi kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria som representanter.
  • 11.20: Charles III och Camilla påbörjar sin resa med hästdragen, ståtlig vagn till Westminister Abbey.
  • 11.53: Charles III och Camilla anländer till Westminister Abbey.
  • 12.00: Det är dags för kröningsceremonin.
  • 14.00: Charles III och Camilla åker ifrån Westminister Abbey till Buckingham Palace i en hästdragen paradvagn.
  • 14.45: En kunglig salut till Charles III på West Terrace i Buckingham Palaces trädgård.
  • 15.30: Kungen och drottningen kliver ut på Buckingham Palaces balkong för att möta folkets jubel.

Så går kröningen till

De som har sett The Crown minns säkert att Elizabeth II:s kröning var ett historiskt ögonblick som sändes på TV. Nu är det alltså dags för den andra brittiska kröningen att livesändas.

Innan själva kröningsceremonin börjar, kommer monarken att kläs i särskilda kläder, inklusive en lång mantel av rött sammet och en plymhatt. Monarken kommer också att bära regalierna, såsom St. Edwards krona, som symboliserar monarkens makt och värdighet.

Själva ceremonin börjar med att monarken anländer till Westminster Abbey och tar plats på tronen. Därefter genomför ärkebiskopen av Canterbury en högmässa, där han välsignar monarken och ber om Guds välsignelse.

Efter högmässan börjar själva kröningsceremonin. Monarken reser sig och ställer sig framför ärkebiskopen, som håller upp St. Edwards krona. Ärkebiskopen frågar monarken tre gånger om han eller hon lovar att upprätthålla lagarna och rättvisa i riket, och monarken svarar ja varje gång.

Därefter sätter ärkebiskopen kronan på monarkens huvud. Detta symboliserar att monarken tar emot makten och auktoriteten från Gud och det brittiska folket. När kronan är på plats höjer hela kyrkan sina röster i en lång varm applåd.

Efter kröningen tar monarken emot hyllningar från de närvarande dignitärerna, och därefter lämnar monarken kyrkan och genomför en procession genom Londons gator. Den här delen av ceremonin kallas "Kröningsparaden" och den inkluderar traditionella militära paradtrupper och musikkårer.

Det finns också flera andra delar av ceremonin som är viktiga, inklusive kröningseden, där monarken svär att upprätthålla kyrkan i England och Wales, och att regera enligt lagarna i riket. Ceremonin avslutas med en statsmiddag på Buckingham Palace.

Kröningen av Charles III går att följa live på SVT och BritBox.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL