SVT Play har precis släppt 13 nya filmer – Filmtopp listar

SVT Play har precis släppt 13 nya filmer – Filmtopp listar

  • SVT Play
Eric Diedrichs
02 mars 2024 kl. 20:03

Flera Oscarsfilmer bland nyheterna

På SVT Play har det dykt upp 13 nya filmer, varav flera har uppmärksammats på Oscarsgalan. Här kan du läsa mer om dessa.

SVT fortsätter att leverera högkvalitativ underhållning på sin streamingtjänst SVT Play. Nu har 13 nya filmer adderats till utbudet varav flera är Oscarsvinnare. Bland dem finner vi exempelvis Hämnden (2010), Howards End (1992) och Amour (2012).

13 nya filmer som precis lagts till på SVT Play

Hämnden
Mikael Persbrandt och Trine Dyrholm i "Hämnden". Foto: Nordisk Film

Hämnden (Susanne Bier, 2010)

Genre: Drama
Med: Ulrich Thomsen, Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Bodil Jørgensen, Camilla Gottlieb, m.fl.

Oscarsbelönat med Mikael Persbrandt. Läkaren Anton pendlar mellan ett flyktingläger i Sudan och sitt hem i Danmark, där han har två söner. Han har just separerat från sin fru Marianne och de överväger att ta ut skilsmässa. Samtidigt börjar deras tioårige son Elias umgås med en ny pojke i klassen. Denna ovanliga vänskap utvecklas snart till en oroande allians som hotar att förstöra landsbygdsidyllen för alltid.

Sommarnöje sökes (Hasse Ekman, 1957)

Genre: Drama, komedI
Med: Gunnar Björnstrand, Eva Dahlbeck, Bibi Andersson, Alf Kjellin, Birgitte Reimer, Claes-Håkan Westergren, Sigge Fürst m.fl.

Småtrevlig sommarfars signerad Hasse Ekman. Gifta Ingeborg uppvaktas av konstnären Arne under en skärgårdssemester. Samtidigt, hemma i stan, blir Ingeborgs make Gustaf förtjust i den näpna Lizzy. Kärleksintrigerna tätnar när dottern Mona börjar lägga sig i sina föräldrars förehavanden.

Three Billbloards Outside Ebbing, Missouri
Sam Rockwell och Frances McDormand i "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri". Foto: Disney

Three Bilboards Outside Ebbing, Missouri (Martin McDonagh, 2017)

Genre: Thriller, komedi
Med: Frances McDormand, Sam Rockwell, Woody Harrelson, Abbie Cornish, John Hawkes, Peter Dinklage m.fl.

Oscarsvinnande kriminaldrama om Mildred vars dotter blivit våldtagen och mördad några månader tidigare. Frustrerad över den lokala polisens brist på framsteg i att hitta mördaren tar Mildred saken i egna händer.

Gud finns, hennes namn är Petrunya (Teona Strugar Mitevska, 2019)

Genre: Drama
Med: Zorica Nusheva, Labina Mitevska, Stefan Vujisic, Suad Begovski m.fl.

I den lilla nordmakedonska staden Stip är det tradition att prästen varje januari släpper ner ett stort träkors i floden. Hundratals män kastar sig i efter korset och den som lyckas fånga det garanteras lycka och välgång. Just detta år får Petrunya ett ryck och dyker ner i vattnet och lyckas ta korset före alla andra. Det är första gången en kvinna ger sig in i leken och reaktionerna är våldsamma.

Mordet på Orientexpressen
Foto: Universal Pictures

Mordet på Orientexpressen (Sidney Lumet, 1974)

Genre: Thriller
Med: Albert Finney, Lauren Bacall, Ingrid Bergman, Sean Connery, Jacqueline Bisset, Anthony Perkins, Vanessa Redgrave m.fl.

Ingrid Bergman Oscarsbelönades för sin insats i denna klassiska Agatha Christie-tolkning om ett mystiskt mord på en lång tågresa. Alla är misstänka, men vem ligger bakom dådet? Oändligt mycket bättre än Kenneth Branaghs nytolkning.

Tills vi faller (Samanou Acheche Sahlstrøm, 2018)

Genre: Drama
Med: Lisa Carlehed, Dar Salim, Francesc Garrido, Pernille Andersen, Óscar Casas m.fl.

Ett drama om Thomas och Louise som återvänder till Teneriffa fem år efter att deras son försvann på ön. Nya detaljer framkommer och paret börjar närma sig gränsen för hur mycket påfrestning deras kärlek klarar av. Regi: Samanou Acheche Sahlstrøm.

Amour
Foto: Les Films du Losange

Amour (Michael Haneke, 2012)

Genre: Drama
Med: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Hupper m.fl.

Oscarsbelönat om Georges och Anne, ett par i åttioårsåldern. En dag drabbas Anne av en stroke. George sköter om henne på egen hand men hela tillvaron vänds upp och ner och det starka kärleksbandet mellan Georges och Anne sätts på sitt yttersta prov.

Händerna (Richard Hobert, 1994)

Genre: Thriller
Med: Boman Oscarsson, Sven-Bertil Taube, Camilla Lundén, Margreth Weivers, Tomas Norström, m.fl.

Guldbaggebelönat om en mirakelman som, med sina märkliga egenskaper, starkt kommer att påverka ortsbefolkningen i ett litet isolerat samhälle. Men vem är han egentligen?

Don Jon
Joseph Gordon-Levitt regisserar sig själv i "Don Jon". Foto: Relativity Media

Don Jon (Joseph Gordon-Levitt, 2013)

Genre: Drama, komedi
Med: Joseph Gordon-Levitt, Scarlett Johansson, Julianne Moore, Tony Danza, Rob Brown, Brie Larson m.fl.

Don Martell är en vanlig kille från New Jersey, vars liv kretsar kring familjen, vännerna, kyrkan - och porr. Förmågan att ragga upp nya tjejer varje helg har gett honom smeknamnet "Don Jon". En kväll träffar han den snygga och romantiska Barbara som letar efter en underbar drömkille, en idealbild som dock är väldigt långt från Don.

Västkustens hjältar (Lau Lauritze & Alice O'Fredericks, 1940)

Genre: Drama
Med: Arne Nyberg, Nils Kihlberg, Birgit Tengroth, Fritiof Billquist, Ingegerd Resén, Wiktor "Kulörten" Andersson m.fl.

Torsten och Sven är båda förälskade i Inger, men hon föredrar Sven. På grund av svartsjuka förstör Torsten radioanläggningen ombord på fiskebåten som Sven ska ut med. Dagen efter blåser det upp till storm men eftersom radion inte fungerar får besättningen på fiskebåten inte veta något om den annalkande faran.

Howards End
Helena Bonham Carter i "Howards End". Foto: Merchant-Ivory Productions

Howards End (James Ivory, 1992)

Genre: Drama, romantik
Med: Anthony Hopkins, Emma Thompson, Helena Bonham Carter, Vanessa Redgrave, James Wilby, Samuel West m.fl.

Systrarna Margaret och Helen blir bekanta med den välbärgade familjen Wilcox. Mellan den sjukliga matriarken Ruth Wilcox och Margaret växer en stark vänskap fram och i hemlighet testamenterar Ruth släktens stolthet, huset Howards End, till Margaret.

Moa (Anders Wahlgren, 1985)

Genre: Drama
Med: Gunilla Nyroos, Reine Brynolfsson, Lennart Hjulström, Grethe Ryen, Berta Hall, Percy Brandt m.fl.

1890 föddes Moa Martinson i ett soldattorp i Vårdsnäs socken i Östergötland. Erfarenheter från sina fattiga uppväxtår återgav hon i ett flertal romaner. 1927 träffar hon författaren Harry Martinson och filmen speglar deras liv och litterära karriärer. Guldbaggenominerades i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll.

Cyrano
José Ferrer Oscarsbelönade för sin rolltolkning. Foto: United Artists

Cyrano De Bergerac – Värjans mästare (Michael Gordon, 1950)

Genre: Äventyr
Med: José Ferrer, Mala Powers, Edgar Barrier, William Prince, Albert Cavens, Morris Carnovsky m.fl.

Oscarsbelönad filmatisering av Edmond Rostands klassiska pjäs om den skälmske skrytmånsen med vit fjäderbuske i hatten och lång näsa. Cyrano är lika kvick i munnen som han är farlig med sitt svärd. Han är förälskad i sin kusin, den vackra Roxanne, som dessvärre älskar den vackre Christian.

För fler nyheter i film- och TV-världen, håll dig uppdaterad på Filmtopp.se.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL