Här dyker Clark Olofsson upp i nya SVT-programmet: "En ball jävel!"

Här dyker Clark Olofsson upp i nya SVT-programmet: "En ball jävel!"

  • SVT Play
Eric Diedrichs
Uppdaterad 07 september 2023 kl. 16:11 | Publicerad 06 september 2023 kl. 08:15

Sanslösa stölder utlovas

I dag är det premiär för "Sveriges största konstkupper" på SVT. I premiäravsnittet dyker Clark Olofsson upp för att stjäla showen.

Har det skett några hissnande konstkupper i Sverige? Jajamän, och dessa får vi ta del av i SVT-programmet med det mycket tydliga namnet Sveriges största konstkupper. För en filmälskare är det ett mycket spännande avsnitt vi tar del av då det är själva Rififikuppen på moderna museet som är först ut.

För den som inte vet, anspelar kuppnamnet på Jules Dassins franska film Rififi från 1955, där en mästerlig stöt genomförs i en filmhistoriens svettigaste scener. Vi rekommenderar varmt att du ser den!

Sveriges största konstkupper
Så såg det ut när konst för en halv miljard stals. Foto: SVT

Stal konst för en halv miljard kronor

Det är söndagen den 7 november 1993 och det regnar. Vädret kommer att spela en roll för kuppmakarna när de rör sig på det Moderna museets tak och dämpar ljudet från deras steg. Där uppe sågar de ett hål och använder sig av en hemmagjord repstege för att ta sig in. Klassiskt!

– De hade snickarutbildning och de visste hur man sågade. Det hedrar dem, att de kunde sitt hantverk. De hade också klättrarutbildning, vilket krävs. Sex meter är ganska högt upp om man sitter på ett tak, mitt i natten, och ska fira sig ner, säger Sven-Erik Alhem, f.d. chefsåklagare.

Totalt lyckades tjuvarna få med sig konst för en halv miljard kronor. Det blev omedelbart en global snackis.

Här dyker Clark Olofsson upp
Clark Olofsson hade ett finger med i spelet. Foto: Iván Blanco/SVT 

Här dyker Clark Olofsson upp i nya SVT-programmet: "En ball jävel"

En omfattande utredning inleds och efter en viss tid återfinns en del av konstverken, men inte alla. In kliver Clark Olofsson, som i en ny intervju berättar om hur han hade ett finger i spelet i en av världens största konstkupper.

– På den tiden var jag som jag, dök upp lite här och där. När det var problem så löste jag dem. Så slet jag upp mig bunt så att jag kunde gå på krogen och festa, säger Olofsson.

Olofsson ringde sedan till en av de som ledde fallet, Tommy Lindström, f.d. chef för Rikskriminalen, och sa att han kunde hjälpa dem.

– Jag hade ju alla tavlorna och statyetter och skit. Så jag hade all kontroll på tavlorna ett tag. Min roll blev att jag skulle ordna så att tavlorna kom till nytta och helst då pengar. Bland annat att jag kontaktade han som var polischef då, Tommy Lindström. Han är ju en ball jävel. Han var ju för fan rikspolischef.

Även Tommy Lindström medverkar i programmet med en ny intervju där han berättar att Clark erbjöd sig att leverera konsten i utbyte mot 4,95 procent av dess värde. "Jag tog inga svinprinser", säger Olofsson till kamerorna.

Vad som händer därefter kan du se på SVT Play där alla avsnitt nu finns tillgängliga.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL