Här är artisterna i Songland 2023 – allt om SVT:s nya musikprogram

Här är artisterna i Songland 2023 – allt om SVT:s nya musikprogram

  • SVT Play
Filmtopp
16 februari 2023 kl. 08:02

Låtskrivare pitchar låtar för artister

I SVT:s nya musikprogram Songland söker sex kända artister en ny låt och oetablerade låtskrivare får chansen att pitcha sin musik för dem. Artisterna är Cherrie, Cornelia Jakobs, Jireel, NOTD, Oscar Zia och Tityo. Songland har premiär fredagen den 24 mars.

I SVT:s nya musikprogram Songland står låtskrivandet och jakten på nästa stora hitmakare i centrum. De oetablerade låtskrivarna pitchar sina låtar för artisterna, och får sedan hjälp att förfina sina verk av Linnea ”Nea” Södahl, Carl Falk Gramer och Elias Kapari som alla är professionella låtskrivare med stora hits i bagaget.

– Det är jätteinspirerande att vara en del av Songland. Låtskrivarna som sökt är väldigt duktiga och det är en dröm att få jobba med Carl, Nea och Elias, säger Oscar Zia.

– Jag tycker det är fett att låtskrivare som oftast jobbar i bakgrunden får ta plats på det här sättet, säger Cherrie.

– Det roligaste med Songland är att få bli chockad av vilka talangfulla, oupptäckta låtskrivare som finns i det här landet, säger Jireel

Songland ger låtskrivare en chans att skina och få sina låtar hörda. Sverige är känt för sin låtskrivarbransch – det gömmer sig talang bakom varje hörn. Vi är alltid taggade på ny bra musik, vilket det fanns gott om här, säger NOTD

Songland är en helt ny upplevelse av en helt ny plattform för låtskrivare och musikskapare där man låter processen och mäktiga möten hända. Men framför allt, att få riktigt bra och välarbetade låtar presenterade för sig som man sedan sätter sitt eget namn på är helt enkelt fantastiskt, säger Titiyo.

– Det är resan från det lilla fröet av en idé till en fullt utblommad låt med sitt eget uttryck och sin unika berättelse som är det magiska med låtskriveri och produktion. Det är den processen som gjort mig hooked. Det är på nåt sätt så nära magi jag kan komma, och som ett sant fantasy-fan är just magi något jag ständigt söker. Det är på tiden att det görs ett tv-program i Sverige om just den processen innan en låt är färdig för att flyga ut i världen. Det kommer såklart bara finnas plats för en bråkdel av allt kreativt arbete, men det känns fint att ge tittarna en inblick i hur en låts första del av resan kan se ut, säger Cornelia Jakobs.

I varje avsnitt av Songland medverkar fyra nya låtskrivare som presenterar sina verk för en av artisterna. Under kreativ vägledning av de erfarna producenterna jobbar de sedan för att utveckla låten till dess fulla potential och för att passa artisten. I slutet av varje program väljer artisten en låt som ska ges ut.

Här är artisterna i Songland 2023 – allt om SVT:s nya musikprogram
Foto: SVT.

Om artisterna i SVT:s nya program Songland 2023

Sherihan ”Cherrie” Abdulle

Cherrie fick mycket uppmärksamhet för sin första singel “Tabanja” (2015). Hon följde upp med självbetitlade albumet “Sherihan” 2016 som hyllades av en enad kritikerkår. Cherrie gjorde något ingen annan gjorde, R&B på svenska och banade väg för en hel våg av R&B på svenska som håller i sig fortfarande. Men hon har också nått ut utomlands, framförallt genom samarbetena med brittiske rapparen Stormzy och amerikanska sångaren Kehlani. Efter Sherihan har Cherrie släppt tre album och en mixtape. Hon skriver mycket om den kvinnliga gemenskapen, kärlek och sin uppväxt. Cherrie har vunnit Grammis för Årets hiphop/soul 2017 och P3 Guld för Årets hiphop/soul 2017.

Cornelia Jakobs

Cornelia slog igenom med ”Hold Me Closer” när hon vann Melodifestivalen 2022 och kom på fjärde plats i Eurovision Song Contest i Turin. Hon belönades med Rockbjörnen för såväl Årets genombrott som Årets låt och tilldelades även priset för Årets låt på Musikförläggarnas pris. Uppföljaren ”Rise” har lyckats med den svåra bedriften att följa upp och har blivit en P3- och P4-favorit.  Cornelia var tidigare med i tjejbandet Love Generation/Stockholm Syndrome som tävlade i Melodifestivalen 2011 och 2012, men det är som solo-artist som hon hittat sin egen röst.

Jireel Lavia Pereira

I tidiga tonåren tillbringade Jireel all sin tid i fritidsgårdens musikstudio och 2015, endast 15 år, släppte han ”Cataleya”. Två år senare kom albumet ”Jettad” och genomslaget för en större publik. Jireel skriver mycket om sin uppväxt och bearbetar känslor genom sin musik. Hans pappa gick bort i covid-19 2020 och kort därpå kom albumet ”1953” där han skrev om relationen till sin pappa. Jireel vann Årets artist på P3 Guld 2018 och samma år en Grammis för Årets nykomling. 2019 vann han en Grammis för Årets hiphop. SVT:s Edit har gjort en dokumentär om Jireel där man får följa hans väg från uppväxten i Rågsved till firad artist.

Oscar Zia

Oscar syntes för första gången i tv 2012, i programmet X-Factor. 2013 tävlade han i Melodifestivalen med Loulou Lamotte och Behrang Miri och låten ”Jalla Dansa Sawa” och två år senare tävlade han solo med ”Yes We Can” och senast 2018 med ”Human”, som är hans största hit. Oscar har gjort väldigt mycket annat i rampljuset: Let’s Dance 2013, programledare på P3 för bland annat ”Zia med Nessvold i P3” och Musikhjälpen, programledare för Melodifestivalen och Weekend hos Zia. Dessutom har han skådespelat i serier som ”Skitsamma” och ”Allt som blir kvar”. Utöver medverkan i Melodifestivalen och alla andra uppdrag har Oscar hunnit med både ett album och en EP och under 2023 planerar Oscar att fullt ut fokusera på musiken igen.  

NOTD

NOTD började få uppmärksamhet när de gjorde remixer på stora artister som Ed Sheeran, Shawn Mendes och Alessia Cara. Sedan dess har de släppt hitsinglar så som ”I Wanna Know” med Bea Miller, ”So Close” med Felix Jaehn, Captain Cuts & Gerorgia Ku och ”I Don’t Know Why” med Astrid S. ”Nobody” som släpptes 2020 toppade dance-radiolistan i USA under fem veckor. NOTD har idag passerat över tre miljarder globala streams, legat etta på amerikanska dance-radiolistan ett flertal gånger och har turnerat tillsammans med ZEDD i USA och Europa.

Titiyo Jah

Titiyo började som körsångerska och hennes första stora körjobb var bakom Orup sommaren 1987. Två år och två singlar senare fick hon sitt stora genombrott med låten ”Talking To The Man In The Moon”. Samma år fick hon en Grammis för årets nykomling och året efter en Grammis och en Rockbjörn för bästa kvinnliga pop/rock. På sitt fjärde album ”Come Along”(2001) jobbade Titiyo med Jocke Berg och Peter Svensson och fick en världshit med ”Come Along With Me”. 2008 gästade hon Kleerup på låten ”Longing For Lullabies”. 2013 var Titiyo med i Så mycket bättre och det fick henne att bli så bekväm med att sjunga på svenska att hon efter programmet gjorde ett helt album på svenska. 2018 blev Titiyo invald i Swedish Music Hall of Fame.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL