Hålla samman – ny dramaserie på SVT i oktober

Hålla samman – ny dramaserie på SVT i oktober

  • SVT Play
Filmtopp
Uppdaterad kl. 06:10 | Publicerad 10 oktober 2023 kl. 06:10

Sorger, skratt, gräl och förälskelser i ny svensk serie

I slutet av oktober har dramakomedin "Hålla samman" premiär på SVT Play och SVT1. Den varma serien av Maria Blom följer två systrar och deras familjer i Ystad. I huvudrollerna ser vi Michaela Thorsén, Lennart Jähkel och Ulrika Nilsson.

Fredagen den 27 oktober är det premiär på SVT Play för "Hålla samman" – en varm dramakomedi om systrarna Lina och Petra och deras familjer i Ystad. Huvudrollerna spelas av den namnkunniga trion Michaela Thorsén (Barracuda Queens), Guldbaggevinnaren Lennart Jähkel (Jägarna) och Ulrika Nilsson (Knutby: Kristi brud).

Konceptuerande regissör för Hålla samman är Maria Blom (trefaldigt Guldbaggebelönade Masjävlar, däribland Bästa manus och Bästa film). Erik Ahrnbom (Tunna blå linjen) är seriens huvudförfattare i samarbete med Martin Larsson (Stormen).

Hålla samman – ny dramaserie på SVT i oktober
Foto: SVT.

Detta är Hålla samman – dramakomedi med premiär i oktober

Hålla samman är en varm dramakomedi om systrarna Lina och Petra och deras familjer i Ystad. Systrarna är varandras motsatser. Lina har ett stort hjärta men desto svagare impulskontroll medan Petra är den ordningsamma storasystern som tar ansvar för allt och alla. Även om de inte vill. Systrarnas bråk blir emellanåt stormiga, men de är experter på blixtsnabb konfliktlösning. Pappa Kenneth driver en bilverkstad och lever med sin trogna kamrat, hunden Heaven.

Kenneth älskar sina döttrar men är av det lite kärvare slaget och slösar inte med känslor. När Kenneth får en Alzheimer-diagnos ställs systrarnas liv på ända. Sorg, ilska, dråpligheter och förlösande skratt avlöser vartannat. Något måste göras. Men Lina och Petra är förstås helt oense om vad. Samtidigt inser de att livet måste levas nu.

Serien är producerad av Ann Lundberg och Emma Åkesdotter Ronge för Anagram i samproduktion med SVT, Film i Skåne och Helsinki Filmi. Exekutiv producent på SVT är Charlotta Denward. Ansvarig utgivare är Anna Croneman, programchef för drama på SVT.

"Hålla samman" sänds i åtta avsnitt à 30 minuter med premiär på SVT Play den 27 oktober och i SVT1 den 30 oktober.

NÄSTA ARTIKEL