Då har Gift vid första ögonkastet 2023 premiär – träffa alla deltagare

Gift vid första ögonkastet kritiseras för brist på mångfald: "Bländande vitt!"

  • SVT Play
Axel Diedrichs
03 april 2023 kl. 09:04

Valet av deltagare väcker reaktioner på nätet

Inför premiären av "Gift vid första ögonkastet" 2023 får programmet möta kritik på sociala medier. Användare menar att de har en för vit och homogen skara deltagare.

Snart är det dags för en ny vända av SVT:s mest populära dejtingprogram. Medan många är förväntansfulla på Gift vid första ögonkastet 2023 finns det de som riktar kritik mot programmets bristande mångfald.

– Bländande vitt!, kommenterar en användare på programmets Instagram-konto.

Måndagen den 10 april är det premiär för den nya säsongen av Gift vid första ögonkastet, där psykoterapeuten Maria Farm, sexolog- och psykoterapeuten Karl Norwald och psykolog Fredric Bohm matchat ihop åtta singlar till fyra par som tittarna får följa på nära håll. Men redan nypremiären landat får vi se kritik riktas mot programmet för hur man missat att bredda sig med deltagare av olika bakgrunder.

En bild på Gift vid första ögonkastets officiella Instagram-konto, som visar upp samtliga deltagare, möts bland annat av följande kommentarer:

– Hur kan ni nöja er med denna extremt homogena castingen, igen? 

– 50 shades of beige

– Så vitt att snön utanför ser mörk ut

– Bländande vitt!

Gift vid första ögonkastet kritiseras för brist på mångfald: "Bländande vitt!"
Foto: SVT.

Anitha Clemence om kritiken mot Gift vid första ögonkastet: "Väldigt sårbar process"

Bland de som hajat till på deltagarlistan finns även skådespelaren Anitha Clemence. I en intervju med Aftonbladet säger hon följande om programmets val av casting: 

– Det är ju en väldigt sårbar process när man bara utgår från att deltagarna söker själva. Dels har du den kulturella situationen där många kulturer på grund av religion inte kan delta i programmet, men sen så blir det någon form av tvärsnitt. Det blir ju väldigt mycket målgruppen vita medelklassmänniskor mellan 25 och 45.

Anitha konstaterar att programmet har ett jätteproblem som hon tror endast kan lösas genom att produktionen också går ut och letar efter folk istället för att endast behandla ansökningar.

Gift vid första ögonkastet 2023 har premiär på SVT1 och SVT Play den 10 april. Premiärens linjära sändning startar klockan 20:00.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL