Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Dokumentären om Einar visar sanna bilden

Dokumentären om Einár visar sanna bilden

  • SVT Play
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
10 januari 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
10 januari 2022

Vad hände egentligen med Nils “Einár” Grönberg?

I oktober 2021 mördades Nils "Einár" Grönberg, Sveriges största rappare, 19 år gammal. SVT Edit försöker fånga hans intensiva och dramatiska karriär och utforskar om gangsterrappen har spelat en roll i hans öde. Dokumentären om Einár heter "Einar 2002-2021" och släpps i februari.

SVT Edit, gör kortdokumentärer om populärkulturella ämnen och samtidsfrågor, har nu arbetat ihop en  35 minuter lång dokumentär om Nils "Einár" Grönberg. I fokus står personen bakom artisten i fråga men även hans musik, säger musikjournalisten Johannes Cakar till Musikguiden i P3:

– Dokumentären handlar om Nisse som person, men också som artist. Alltså att man på något sätt ska kunna förstå hans väldigt korta och intensiva liv. Vi dokumenterar allt från hur hans uppväxt varit, till hans artisteri och hur saker och ting kom till sitt väldigt abrupta slut.

Första dokumentären om Einár

Dokumentären om Einar
Foto: Teodoro Johansson Beascoechea/Sony

Nils "Einár" Grönberg sköts till döds, 19 år gammal, i oktober 2021 – en nyhet som chockade en hel nation. Det har skrivits mycket om dödsskjutningen och den rivalitet, kantad av gängbråk som ledde fram till den. Hur nära dokumentären kommer att gå i frågan återstår att se.

Vad vi däremot vet, är att dokumentären kommer skildra personen bakom artisten, vem "Einár" var privat, från när han började rimma i tio-elvaårsåldern till mordet den 21 oktober. Einár 2002-2021, som dokumentären heter, blir den första som görs om den svenska stjärnan.

YouTube Filmtopp

– Einárs död blev snabbt en projektionsyta för intensiv debatt och spekulation i såväl press som sociala medier. Vi kände ett stort behov av att försöka förstå sambandet mellan hans karriär och öde skapa en samlad bild av intensiva liv, säger Sofia Manieri, projektledare och exekutiv producent för dokumentären, till GP.

Dokumentären kommer också att göra nedslag i genombrottet med Katten i trakten och artistens studioarbete och framgångar. Men även om hotbilden, kaoset och de andras avundsjuka.

Dokumentären om Einár släpps den 13 januari på SVT Play.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL