PÅ SVT: Diaboliskt läskigt i en av världens bästa skräckfilmer

PÅ SVT: Diaboliskt läskigt i en av världens bästa skräckfilmer

  • SVT Play
Eric Diedrichs
15 november 2023 kl. 16:11

Nackhåren reser sig i ryslig klassiker på SVT

När man pratar om skräckklassiker kommer gärna "Exorcisten" och "Halloween" på tal. En annan demonisk sådan är "Omen" som nu finns att streama på SVT Play.

Halloween må vara över för den här gången, men höstrusket hänger kvar ett tag till. Därför passar jag – som självutnämnd skräckvetare – på med att rekommendera en ryslig pärla med demoniska kvaliteter, perfekt att livrätt förtära popcorn i TV-soffan till.

Omen – alltså originalet från 1976, inte den avslagna remaken – är något av en personlig favorit, som jag har sett om många gånger. Kanske inte lika många gånger som närbesläktade Exorcisten (1973) eller Peter Jacksons splatterkomedi Braindead (1992), men tillräckligt många gånger för att kunna konstatera att den inte bara tåls att se om, utan snarare gynnas av en handfull omtittar. Med andra ord, det finns inga ursäkter. Omen är väldigt bra första gången, förbannat bra femte gången.

En diabolisk detektivhistoria

För den som inte är bekant med Richard Donners uppskrivna pärla, låt mig måla upp en bild av en förmögen, amerikansk familj där pappan (Oscarsbelönade Gregory Peck) bär på en ovanlig hemlighet. I övrigt allt gott, fram tills att sonen Damien ska fylla fem år. Märkliga saker börjar ske och pappan börjar misstänka det otänkbara – att sonen är i nära anslutning med hin håle han själv.

Till skillnad från Exorcisten, vars skräckupplevelse främst ligger i att dokumentera Regans förvandling från en vanlig tjej till demonisk best, är Omen lite mer av en detektivhistoria. Gregory Peck reser runt, rotar i gravar och kollar på mystiska fotografier i sin jakt efter alla tänkbara ledtrådar till vad som håller på att ske. Som titeln indikerar bjuds det så klart även på ett och annat dåligt omen, exempelvis i form av en stor, svart, minnesvärd hund.

"The Omen" finns att streama på SVT Play fram till den 29 november – här hittar du alla ställen filmen finns att se.

NÄSTA ARTIKEL