KLART: Här är årets julvärd 2023

Folkkära komikern är årets julvärd: “lustfyllt och pirrigt“

  • SVT Play
Eric Diedrichs
14 november 2023 kl. 09:30

Tänder ljusen på julafton

Varje år sitter svenska folket som på nålar, men nu är det klart – här är årets julvärd som tar över stafettpinnen (läs tändsticksasken) från fjolårets Tareq Taylor.

Sedan 1959 har en folkkär profil utsetts till att vara årets julvärd på SVT, med det nobla uppdraget att samla det svenska folket under en av våra största högtider. Först ut var Bengt Feldreich, som tände ljuset i TV-rutan mellan 1959-1971 med tre undantagsår.

Därefter följde en 30 år lång tradition där vår allas mysfarbror Arne Weise åtog sig den ärade uppgiften. Sedan dess har julvärdarna varierat från år till år, där Babben Larsson var senast ut. Här hittar den nyfikne en komplett lista över alla som har varit julvärd genom åren.

David Batra årets julvärd
David Batra är årets julvärd. Foto: Janne Danielsson/SVT

David Batra är årets julvärd 2023

Innan det blev känt vem som skulle bli årets julvärd var Niklas Strömstedt stor favoriten hos spelbolagen följt av Carina Bergfeldt och Jesper Rönndahl, och visst hade de rätt.

I ett pressmeddelande från SVT avslöjas det nu att det årets julvärd är David Batra, 50, som alltså får nöjet att slå sig ner i TV-studions fåtölj och tända årets ljus.

– Det känns både lustfyllt och lite pirrigt att få hedersuppdraget att vara svenska folkets kompis på självaste julafton. Jag har tillbringat en stor del av mitt liv på stå-upp scenen och nu får jag äntligen gå upp på julens största scen och sitta ner hela kvällen, säger David Batra i ett pressmeddelande.

Senaste årens julvärdar

2022: Babben Larsson
2021: Tareq Taylor
2020: Lars Lerin
2019: Marianne Mörck
2018: Kattis Ahlström
2017: Erik Haag och Lotta Lundgren
2016: Sanna Nielsen
2015: Gina Dirawi
2014: Henrik Dorsin

Filmtopp håller dig uppdaterad om årets julprogram på TV och bio.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL