Då släpps Taelgia – SVT:s nya svenska krimdrama

Då släpps Taelgia – SVT:s nya svenska krimdrama

  • SVT Play
Filmtopp
15 april 2023 kl. 07:00

Kriminalitet och lojalitet i ny spänningsserie

Nu meddelar SVT att deras nya satsning "Talegia" är på ingång. Serien är skapad av Jens Österberg och i rollerna ser vi bland andra Jonay Pineda Skallak och Sara Shirpey.

Detta handlar Taelgia om

I Södertälje står familjer, polis och kriminella mitt i en korseld av lojaliteter, krav och skuld. Samtidigt försöker några unga människor hitta en väg till ett bättre liv. Runt de vuxna kriminella rör sig de yngre, springisarna. De säljer knark och riggar flyktmopeder, tills de en dag tvingas ta sig an farligare uppdrag med en blandning av skräck och stolthet. Det här är deras berättelse. Det är också en berättelse om deras familjer; undrande syskon och förtvivlade föräldrar som kämpar för att hålla sina barn på rätt köl.

Gabriel har precis börjat fordonstekniskt gymnasium när hans familj tvingas flytta till Ronna, ett miljonprogramsområde i Södertälje, efter att Gabriels pappa spelat bort deras hem. Den något äldre Marko, som är kung över springisarna, tar sig an Gabriel och snart växer en vänskap fram innan Gabriel hinner förstå hur livsfarlig den är. Marko leder de unga knarklangarna på uppdrag av sin surrogatbror Baloo, en tyngre kriminell. Den impulsive Marko begår snart ett spektakulärt misstag som skapar ilska högre upp i den kriminella hierarkin. Han står nu i skuld till bossen Jano.

Då släpps Taelgia – SVT:s nya svenska krimdrama
John Hanna i rollen som Gabriel. Foto: Johan Paulin/SVT

Jens Österberg är seriens skapare

För idé och grundkonceptet svarar Jens Östberg, som också är seriens huvudförfattare och regissör. Jens Östberg debuterade med Guldbaggebelönade långfilmen Flugparken. I några av rollerna ses Guldbaggebelönade Jonay Pineda Skallak (Vinterviken), filmdebuterande John Hanna och Ranja Jan Barvary samt Sara Shirpey (Handen på hjärtat, Spelskandalen).

Filmlance International, del av Banijay, producerar Taelgia i samarbete med Garagefilm International och i samproduktion med Sveriges Television och Film Stockholm samt i samarbete med Viaplay och med stöd av Nordisk Film och TV fond.

Taelgia består av sex avsnitt på 60 minuter och sänds på på SVT Play och i SVT1. Planerad premiär är september 2023.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL