Carina Bergfeldt om drömlandet USA: Ett land som gjort mig besviken

Carina Bergfeldt om drömlandet USA: "Ett land som gjort mig besviken"

  • SVT Play
Sofie Landgren
Uppdaterad kl. 21:38 | Publicerad 31 maj 2023 kl. 18:00

Lever drömlandet upp till förväntningarna?

Carina Bergfeldt och Tareq Taylor ger sig ut på en roadtrip genom sex delstater i södra USA för att ta reda på hur "möjligheternas land" mår i dag. "Drömlandet" kommer till SVT Play den 1 juni.

Drömlandet på SVT
Tareq Taylor och Carina Bergfeldt. Foto: Jonas Skottheim/ SVT.

Ett gripande första avsnitt av Drömlandet på SVT

Carina Bergfeldt och hennes man har en vision om att flytta tillbaka till USA och det första avsnittet startar med en husvisning där Carina förklarar för mäklaren att de vill flytta dit, men att hon inte riktigt vet varför. Hennes känslor för USA är delade då de har många problematiska lagar och regler.

– Det är ett land som har gjort mig besviken, berättar Carina.

Nu skall hon tillsammans med Tareq Taylor ta sig igenom USA för att ta reda på vad hon egentligen vill. Samtidigt passar Tareq på att bredda sin palett i det amerikanska köket.

Drömlandet avsnitt 1 på SVT
Bryan, Trent och Carina. Foto: SVT.

Ett kärt och samtidigt intressant återseende

Det finns fler vapen än människor i USA och skjutvapen har gått om trafikolyckor som den vanligaste dödsorsaken för barn och ungdomar. För fem år sedan besökte Carina en skola i Huston som precis hade gått igenom terrorn av en skolskjutning. Ett flertal, både elever och lärare, omkom i dådet. Då träffade hon de två 12-åriga pojkarna Trent och Bryan som öppnade upp sig om att deras enda framtidsplaner var att få fortsätta leva, och vi får se hur barnen fick lektioner i hur man överlever en skolskjutning. 

Nu, fem år senare, får hon chansen att träffa pojkarna igen och diskutera hur de ser på vapenlagarna i USA i dag. En av dem som omkom i dådet var Bryans barnvakt, en ung tjej som betydde mycket för honom, och när de under avsnittet besöker hennes grav pratar de om hur svår tiden efter en skolskjutning är för ett samhälle. Trots detta vill de inte att vapen skall förbjudas. Både Trent och Bryan äger själva jaktvapen trots sin unga ålder. Någonting som förvånar Carina.

Drömlandet avsnitt 1
Foto: Jonas Skottheim /SVT.

Utifrån första avsnittet att döma, med alla dessa problematiska nackdelar som visas upp och som faktiskt är en verklig del av USA, så är det svårt att se hur Carina och hennes familj skall kunna flytta tillbaka till USA. 

Missa inte den viktiga, men också härliga resan i "Drömlandet" på SVT och SVT Play med start den 1 juni.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL