Bra surr – allt om SVT:s filterlösa satsning för ungdomar

Bra surr – allt om SVT:s filterlösa satsning för ungdomar

  • SVT Play
Filmtopp
22 augusti 2023 kl. 10:09

Nu får Sveriges unga säga sitt

I SVT:s nya debattprogram Bra surr riktar programledaren Reine-Alix Ndengeyinka mikrofonen mot gatan. Unga svenskar diskuterar samtidens hetaste frågor, helt utan filter och kanske inte helt rumsrent. Det här är en serie med höga röster, unga tankar och känslor i ämnen som abort, rasism, skönhetsoperationer, psykisk ohälsa och religion.

– Bra surr är ett viktigt program för samhället och demokratin i Sverige, ett utrymme för unga att fritt från vuxnas närvaro få prata till punkt. Här hörs röster vi är ovana att lyssna till, säger programledaren Reine-Alix Ndengeyinka.

Ett levande samtal

Genom det nya debattprogrammet Bra surr vill programledaren Reine-Alix Ndengeyinka skapa en megafon för en målgrupp som inte alltid har en självklar röst. Hon ser det här som en möjlighet att ge plats åt förort, landsbygd och utanförskapsgrupper i Sverige. Hon har alltid brunnit för att aktivera ungdomar och vill med den här serien bjuda in tittarna till samma känsla som kan uppstå vid ett levande samtal hemma i köket.

– Det jag vill visa med den här serien är att det alltid kommer finnas saker du inte håller med om. Det här är ett debattprogram som på ett direkt och ibland stökigt sätt tar upp ämnen som sex, rasism, jämställdhet och politik. Vad tycker egentligen unga om skönhetsoperationer? Vad tycker unga om sociala medier? Vad har unga för religiös tro idag, och hur tolkar de religionernas budskap och regler, säger programledaren Reine-Alix Ndengeyinka.

Bra surr
Reine-Alix Ndengeyinka är programledare för Bra surr. Foto: Eva Edsjö/SVT

Överraskas av glödande engagemang

– Vi är vana vid att göra diskussionsprogram på SVT, men det här är ett program där jag överraskas både av resonemangen, historierna och det glödande engagemanget. Det är mycket känslor och väldigt roligt! Jag skrattar många gånger rakt ut. Bra surr ger en oemotståndlig inblick i några ungas liv och tankar, säger Jorun Collin, exekutiv producent SVT.

Bra surr har premiär söndag 27 augusti.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL