Nu på bio

Det senaste på biofronten!

SVT släpper dokumentär om coronaviruset

SVT släpper dokumentär om coronaviruset

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
22 maj 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
22 maj 2020

Berättelser från frontlinjen – kampen mot coronaviruset


I flera månader har SVT:s team varit med på insidan på ett av landets största sjukhus för att skildra vården av coronapatienter. I dokumentären Berättelser från frontlinjen – kampen mot coronaviruset får vi följa personalen på Akademiska sjukhuset i Uppsala och deras arbete med covid-19.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har personalen kastats in i en ny verklighet. En stor del av de patienter som finns på sjukhuset är drabbade av en helt ny sjukdom, covid-19. Sedan början av mars har SVT:s reporter Oskar Jönsson och fotograf Emil Larsson följt deras berättelser från frontlinjen – kampen mot coronaviruset.

– Det är ovetskapen som är värst, ingen har facit. Har vi otur så brakar helvetet lös, säger Jenny Kostov Kanebjörk, specialistsjuksköterska på Akademiska sjukhusets infektionsavdelning.

– När vi kom dit första gången så förberedde de sig fortfarande, sen har vi följt dem genom stormen. Precis som för dem har det svåraste för oss varit att inte veta hur det här ska sluta, säger Oskar Jönsson.

MER LÄSNING:
Är den stora biografdöden här?

Under perioden som dokumentären spelats in har sjukhuset tvingats skapa flera nya avledningar för att klara av det ökade patienttrycket. Parallellt med utvecklingen på Akademiska sjukhuset skildrar dokumentären även andra yrkesgruppers kamp mot covid-19 och samhällets förändring under den historiska våren 2020.

– Vi har arbetat i miljöer som vi nog aldrig trodde vi skulle hamna i och behövt göra skyddskläder och andningsmasker till en del av vår arbetsutrustning. Men tack vare det så har vi också kunnat skildra verkligheten väldigt nära, säger Oskar Jönsson, reporter på SVT.

SVT Play torsdag 28 maj kl 06.00
SVT1 torsdag 28 maj kl 20.00