Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
SVT:s Ewonne Winblad död – blev 85 år

SVT:s Ewonne Winblad död – blev 85 år

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
10 juni 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
10 juni 2022

"Trovärdigheten personifierad"

Aftonbladet-journalisten och SVT-profilen Ewonne Winblad har dött. Detta meddelar hennes familj till SVT.

Journalist, författare, TV-reporter, TV-chef, radiochef. SVT-profilen Ewonne Winblad hade ett rejält CV. Nu rapporterar SVT att hon har dött vid 85 års ålder.

Ewonne Winblad startade sin bana inom journalistiken år 1962 på Sveriges Radio. Hon har därefter varit TV-reporter på SVT, där hon bland annat var den nyhetsuppläsare som fick meddela det svenska folket om mordet på statsminister Olof Palme.

Hanna Stjärne, VD på SVT, skriver följande på Twitter om Winblads bortgång:

”Hon var trovärdigheten personifierad, modig och med distinkt tyngd i avgörande lägen som Rapportchef och programledare. Och en klok och skarp förebild som P1-chef, där jag så småningom fick efterträda henne”

Till Aftonbladet säger Claes Elfsberg följande om sin tidigare kollega:

– Hon och jag delade väldigt mycket arbetstid. Ett tag var jag hennes chef, ett annat tag var hon min chef och under ett antal år så var vi kollegor som gjorde samma arbetsuppgifter. Hon betydde väldigt mycket för mig. Hon hade två barn och barnbarn och mina tankar går naturligtvis till dem i första hand. De har förlorat båda föräldrarna eftersom Ewonnes make Lennart dog nyligen också. Både Ewonne och Lennart var två betydande personer och journalister i Sveriges Television.

Ewonne Winblad tilldelades 2008 HM Konungens medalj för sina insatser inom svenskt samhällsliv.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL