Everdahl och Karlsson

Sveriges största kritiker tipsar – här är filmerna du ska se i helgen

Axel Diedrichs
04 november 2023 kl. 16:00

Poddtrion hjälper dig att ta halloweenveckan i mål

Behöver du kalla in expertis för att säkra helgen? De välkända kritikerna Göran Everdahl, C-G Karlsson och Johan Andreasson ger här sina bästa filmtips.

De är för ödmjuka för att själva kalla sig för stora kritiker, men faktum är att de tillsammans driver Sveriges största filmpodd Everdahl & Karlssons Film TV. Varje vecka ser de också till att hjälpa Filmtopps läsare med att hacka sig fram genom den trassliga streamingdjungeln, som bara tycks bli snårigare med tiden.

Inför årets halloweenfinal lyfter trion Göran Everdahl, C-G Karlsson och Johan Andreasson fram sina vassaste tips – utan att nödvändigtvis ta i från tårna med skräckfaktorn. Men missförstå oss rätt: allas handplockade tips rymmer mycket spänning, om än med fokus på psykologisk terror.

Sveriges största kritiker tipsar – här är filmerna du ska se i helgen
Foto: A24.

The Witch (2015) – Göran Everdahls tips

Nordamerika på 1600-talet. En strikt religiös, puritansk nybyggarfamilj bosätter sig avsides – och snart börjar det hända hemska saker. Ett litet barn försvinner och sen blir det bara värre. The Witch är skrämmande men ingen ren skräckfilm. Blodig, visst, men samtidigt känns den nästan dokumentär. Påminner ibland om Jan Troells Utvandrarna, vi får känna in på bara kroppen hur besvärligt det är att bryta mark, paniken när skörden slår fel och det inte finns mat. Plus häxor och demonisk besatthet! Den här filmen går snabbt från vardag till religiös hysteri. Det mesta som händer, inklusive dialogen, är hämtat från samtida källor och rättsprotokoll. Långfilmsdebut för Robert Eggers, senare känd för The Northman

Här streamar du The Witch (2015)

Sveriges största kritiker tipsar – här är filmerna du ska se i helgen
Foto: Njutafilms.

Översättarna (2019) – Johan Andreassons tips

Kan man göra en fartfylld och spännande film om ett gäng bokmalar som sitter i en källare och översätter en kommande bestseller? Javisst! Översättarna är en lyckad kombination av pusseldeckare och satir över bokbranschen, dessutom med verklighetsbakgrund. Det var så här det gick till när Dan Browns Inferno översattes till en massa olika språk samtidigt – minus att det inte började läcka ut kapitel på nätet under arbetets gång.

Här streamar du Översättarna (2019)

Sveriges största kritiker tipsar – här är filmerna du ska se i helgen
Foto: StudioCanal.

The Others (2001) – C-G Karlssons tips

Året är 1945 och platsen den engelska kanalön Jersey där mystiska saker händer i ett ödsligt hus bebott av en kvinna (Nicole Kidman), hennes två barn och en märklig tjänartrio. Det här är en elegant och mycket suggestiv nagelbitare med lysande spel av samtliga aktörer – inte minst barnen. Passa på innan den försvinner från SVT Play, den 26 november!

Här streamar du The Others (2001)

Scrolla vidare för fler gedigna filmtips av Göran Everdahl, C-G Karlsson och Johan Andreasson...

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL