Sveriges fulaste ord utsett – håller du med humorduon?

Sveriges fulaste ord utsett – håller du med humorduon?

Filmtopp
Uppdaterad 22 september 2023 kl. 11:09 | Publicerad 21 september 2023 kl. 17:09

Nu kan vi släppa diskussionen

I podden "Fråga Anders och Måns" reder humorduon Anders "Ankan" Johansson och Måns Nilsson ut vilket som är Sveriges fulaste ord. Har de rätt i sin analys?

Med klassiska produktioner som Fråga Anders och Måns, Skägget i brevlådan och Anders och Måns kan vi lugnt säga att humorduon Anders "Ankan" Johansson och Måns Nilsson utgörs av två legendarer inom svensk TV. Förutom att synas i rutan genom åren har de även hörts en del i etern, och i dag driver de en podd tillsammans, Fråga Anders och Måns, som nu rullat i närmare 90 avsnitt. Formatet går ut på att de ska besvara lyssnarnas frågor och tänka högt kring dem.

Sveriges fulaste ord utsett – håller du med humorduon?
Skärmdump från Måns Nilssons Youtube-kanal.

Sveriges fulaste ord utsett – håller du med humorduon?

Nyligen blev "Ankan" och Måns ombedda att ge oss svaret på frågan som de flesta av oss någon gång har ställt: vilket är Sveriges fulaste ord? Man drog då igång en omröstning via mejl där lyssnare fick välja fram ett av sex följande utvalda ord som kvalificerat sig vidare till final: 

  • Fjol
  • Gylf
  • Framstjärt
  • Lugg
  • Sköldkörtel
  • Pöl

Det dröjde inte lång tid innan svaren började svämmade över i poddens inkorg, och sett till att de blev så pass många kände Måns sig illa tvungen att forma en topp tre-lista.

– Det är dags att avslöja förloraren... på delad tredje plats har vi två ord med exakt lika många röster: "gylf" och "pöl", säger Måns innan han fortsätter att deklarera rangordningen:

– På andra plats av svenskans fulaste ord.. "fjol"!

Så, vilket är det allra fulaste ordet vi kan ta ur våra munnar i Sverige? En sak är säker – det har ingen som helst konkurrens. 

– Och på första plats... vårt absolut fulaste ord: "Framstjärt"!, utropar Måns.

– En klar vinnare. Framstjärt har fått sju gånger så många röster som tvåan "fjol" och fler röster än alla de andra orden tillsammans. Framstjärt har med bred marginal nu utsetts till svenskans fulaste ord, säger han och fortsätter:

– Så här i eftervalsanalysen kan jag konstatera att det framför allt är personer som förknippas med kvinnlig könsidentitet som röstat på framstjärt. 

För den som inte vet är framstjärt ett alternativt – och mycket illa omtyckt – ord för att beskriva det kvinnliga könet. "Ankan" menar däremot att det är ett ganska trevligt ord, men blir snabbt övertygad av Måns om att det visst är ett fult ord och att det inte vore så trevligt med ett motsvarande ord för det manliga könet.

Här hittar du avsnittet av podden i sin helhet. Delen där det fulaste ordet i Sverige börjar 44 minuter in i avsnittet:

Varje lördag klockan 08:00 släpps det ett nytt avsnitt av "Fråga Anders och Måns". Duon är även aktuell med scenshowen "Så funkar det" som turnerar runt om i Sverige under hösten.

NÄSTA ARTIKEL