Svenska youtubern döende – lämnar fansen med gripande farväl

Svenska youtubern dödligt sjuk – lämnar fansen med gripande farväl

Axel Diedrichs
27 juni 2024 kl. 18:27

Kärleken strömmar in när Figgehn säger adjö

Den älskade svenska youtubern Figgehn är dödligt sjuk. I en video som sett över en halv miljon gånger tar han farväl av fansen som följt honom genom åren.

Youtube har många svenska storheter och en av dem är Fredrik Idestål, 39, som kallas för "Figgehn". Han grundade sin kanal, som heter just Figgehn, år 2012 och har sedan dess släppt tusentals spel- och underhållningsvideor som tillsammans passerat 100 miljoner visningar. Men den senaste tiden har han gjort allt färre videor, där den senaste publicerades i slutet av maj. I vad som är ett gripande farväl till följarna berättar han om den obotliga sjukdomen som gör att han snart kommer att gå bort.

Skärmdump från Figgehns YouTube-kanal.

Tusentals hyllningar till Figgehn efter sista videon

Under flera månaders tid fick Figgehn åka flera turer till akuten för att han hade svårt att kissa och att han slets med både njurstenar och andra infektioner som härjade i kroppen. När han opererades hittade läkarna en varböld som visade sig vara cancer i urinblåsan. De upptäckte att han även hade cancer i levern och binjuren samt tumörer spridda i ryggkotan, höften och bäckenet.

– Så hade jag skelettcancer också. Då förstod jag att det var tack och god natt, säger Figgehn i sin video.

Figgehn berättar att han valde att tacka nej till behandling eftersom det bara finns en tjugoprocentig chans att behandlingen, som kommer med tuffa biverkningar, kan bromsa sjukdomen.

– Det som väntar mig nu är palliativ vård, alltså vård i livets slutskede, säger Figgehn som inte vet hur lång tid han har kvar. Vid tiden som videon publicerades uppskattade han att det rör sig om drygt ett halvår.

I kommentarsfältet till videon som fått över en halv miljon visningar strömmar varma meddelanden och hyllningar in. I dag har närmare 9 000 personer uttryckt sin kärlek för honom. Så här skriver ett axplock av dem: 

–  Tack för allt, Figgehn. Du har varit en stor del i min barndom och har hjälpt mig igenom den.

– Imponerad, stolt, stark och sorg. Det är några av känslorna jag känner när jag ser den här videon. Ta hand om dig och tack för allt du gjort!

– Kan inte förstå hur du är så himla stark, helt otroligt! Är så svårt att sätta ord på allt man vill säga.

– Tack för allt Figgehn. Vi  Kommer att sakna dig. Du var en stor del av min barndom. Vila i frid.

– Du är en stark personlighet figgehn!  Tack för allt content du skapat för alla oss. Styrkekramar till alla dina nära och kära. Önskar dig en sista tid som blir den bästa.

– Du var en stor del av min och garanterat fler människors i min ålders barndom. Tack för allt.

– Jag vet inte vad jag ska säga... tack, Figgehn. Du är en legend. Du har gjort alla våra barndomar. Vila i fred.

Så kan du stötta Figgehn

I sin video uppmanar Figgehn folk som känner för det att donera valfri summa till honom för att han ska få en bättre sista tid. Han kallar den för "Figgehns Kräftfond" och skriver att pengarna som skickas in är en gåva till honom personligen. Så här står det i beskrivningen tillhörande videon: 

– Pengarna går till mat, dryck, resor och levnadskostnader. Vid eventuell bortgång* delar min brorsdotter med barncancerfonden på det som finns kvar. 

Vill du swisha ett bidrag till Figgehns Kräftfond kan du föra över summan till följande nummer: 070-773 56 80

Se Figgehns farväl här:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL