Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Svenska filmen Gräns vinnare i Cannes

Svenska filmen Gräns vinnare i Cannes

David Lindahl | Nyhet
19 maj 2018
David Lindahl | Nyhet
19 maj 2018

Tog hem bästa film i kategorin "Un Certain Regard".

Eero Milonoff och Eva Melander i Gräns.
Eero Milonoff och Eva Melander i Gräns.

Svenska filmen "Gräns" har prisats tungt på filmfestivalen i Cannes. Benicio Del Toro läste upp vinnarna och Sveriges bidrag tog hem bästa film i kategorin "Un Certain Regard".

Filmfestivalen i Cannes är inne på slutet och nu har vinnarna börjat annonseras. Tidigt under festivalen visades den svenska filmen Gräns som regisserats av Ali Abbasi. Filmen är baserad på en skräcknovell av John Ajvide Lindqvist och handlar om tullarbetaren Tina som tack vare sitt fantastiska luktsinne kan stoppa passagerare från att smuggla tvivelaktigheter förbi färjeterminalen hon arbetar på.

Gräns tävlade i "Un Certain Regard", en kategori som lägger fokus på djärva och nyskapande verk. När juryns ordförande Benicio Del Toro annonserade flertalet vinnare under Filmfestivalen i Cannes prisades Gräns som bästa film inom den kategorin.

En del av mig tänkte på att det här var fantastiskt och var ödmjuk och en annan del av mig tänkte att vi förtjänar det här. Så det var både och, säger regissören Ali Abbasi över telefon till Kulturnyheterna från SVT.

Priset togs emot av huvudrollsinnehavare Eva Melander från Benicio Del Toro.

Det är stort att få en segerkram av honom, jag har varit ett stort fan länge. Till mig har folk sagt att de blivit både berörda och att de gillar filmen för att den är så oförutsägbar säger Eva Melander till Aftonbladet.

I kväll är sista dagen på Filmfestivalen i Cannes vilket innebär att Guldpalmen sedan ska delas ut.

NÄSTA ARTIKEL