Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Svenska biografkedjor riskerar konkurs

Svenska biografkedjor riskerar konkurs

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
01 april 2020
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
01 april 2020

"Klarar oss april ut."

Biomarknaden är inne i sin tuffaste period någonsin och flera kedjor kan gå i konkurs. "Kört om vi inte får stöd", säger Katrina Mathsson på Folkets bio.

Under den rådande coronapandemin är få saker sig lika. Vad gäller biomarknaden har viruset inneburit en stor smäll, som förra veckan tappade fler än 96% av sina besökare, rapporterar SVT

Filmstaden har redan stängt igen sina portar och de oberoende biografkedjorna hänger nu löst, med få besökare som besöker dem. Deras största hopp idag är Regeringens kulturstöd på femhundramiljoner kronor, som ska minska den negativa effekten coronaviruset har på deras verksamhet. 

Katrina Mathsson som har 19 biografer på Folkets Bio menar att deras kedja är helt beroende av Statens stöd: 

– Vi klarar oss april ut, annars är det kört utan stöd. 

Mathsson verkar, som många andra, inställd på att coronakrisen fortsätter förbi april. Hon är dock hoppfull om att folk saknar bio tillräckligt mycket för att kasta sig ut till biograferna när krisen är över. 

– Jag tror att folk kommer längta efter att gå på bio igen. 

Bio Capitol har de senaste dagarna fått stöd från publiken i form av köpa presentkort och beställningar av hämtmat, men en tacksam och berörd VD Jakob Abrahamsson understryker samtidigt vikten av ett stort bidrag från Regeringen. 

– Folk har varit jättefina, men det räcker förstås inte. Två månader kan vi väl klara oss, men om stödet blir för marginellt kommer det att bli svårt. Och rullar vi inte ordentligt igen i höst kommer nog alla biografer att hänga på fallrepet. 

Sett till att flera aktuella biofilmer nu släpps på streaming finns det de som undrar ifall coronakrisen kommer innebära skiftet från bioduken till TV-soffan som länge varit på tal. Detta kommer tiden att få utvisa. 

MER LÄSNING: 

Biofilmer du kan streama hemma
Arkiv: coronaviruset i filmvärlden