Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Svensk premiär för Could This Be You? – En film om extremism

Svensk premiär för "Could This Be You?" – En film om extremism

Axel Diedrichs | Nyhet
04 september 2019
Axel Diedrichs | Nyhet
04 september 2019

"Jag vill väcka frågor och starta diskussioner."

Vad driver en människa att begå extrema handlingar? Vilka är människorna bakom maskerna? Varifrån kommer ilskan? Och var går skiljelinjen mellan aktivism och extremism? Guldbaggenominerade regissören Agnieszka Lukasiaks nya film "Could This Be You?" ställer brännande frågor, och öppnar för en diskussion om vad som driver människor till extremism.

Alan och Bob är dömda till långa fängelsestraff. Genom att låta dem möta erfarna psykiatriker och rekonstruera scener ur barndomen söker Agnieszka Lukasiak svar på vad som drivit dem att gå över en gräns och ta till våld för sin övertygelse.

Alan har tillbringat sexton år i fängelse och suttit i en av de högst säkerhetsklassade cellerna i Storbritannien. Bob, som rekryterade Alan till sin organisation, har dömts till fjorton år i fängelse. Vad finns inom de här personerna? För att hitta några av svaren filmade Agnieszka Lukasiak sextio timmar av möten mellan Alan och Bob och två erfarna psykologer och psykiatriker. Utöver det fick Alan och Bob välja barnskådespelare för att spela dem själva i rekonstruktioner av formativa händelser. Under arbetet föll garden. Bortglömda händelser och känslor kom upp till ytan. Reaktionerna blev starka.

Could This Be You? visar hur relativt vanliga och vardagliga saker kan forma vissa människor till att utveckla en stor ilska och revanschlystnad. Agnieszka Lukasiak mejslar varsamt fram människorna bakom extremismen. Hittar händelserna som triggade. Undersöker var ilskan tändes. Letar efter smärtpunkterna och stoltheten, roten till drivkraften.

Efter filmskola i Polen regisserade Agnieszka Lukasiak filmerna Algeria, om att leva i ett land där allt är förbjudet, och Bortglömda (2005); om två polska unga kvinnor på landsbygden som sökte lyckan i Warszawa. Därpå följde Guldbaggenominerade Between 2 fires (2010), en spelfilm baserad på dokumentärt researcharbete på flyktingförläggningar; om en ung kvinnas kamp för att rädda sitt barn från prostitution, och om hur liv påverkas av integrationspolitik, rasism och sex. I arbetet med Could This Be You? har Agnieszka arbetat med personer som samhället ser som terrorister.

- På något vis försöker jag alltid leta efter hålen i tillvaron. Punkterna där man står utanför samhället. Och det är därför jag hela tiden dras till där det brinner som mest, säger Agnieszka Lukasiak. Jag vill väcka frågor och starta diskussioner om varför människor gör som de gör – inte bara om effekterna av deras handlingar.

Visningar med samtal:

Onsdag 4/9  – Stockholm, Zita. Med regissör Agnieszka Lukasiak.

Söndag 8/9 – Göteborg, Hagabion. Med Michael Verdicchio, journalist med fokus på extremism/aktivism.

Måndag 9/9 – Uppsala, Fyrisbiografen, Dokumåndag. Med representant för Exit, Fryshusets verksamhet för avhoppare från nationella rörelser.

Söndag 15/9  – Lund, Kino. Med regissör Agnieszka Lukasiak.

NÄSTA ARTIKEL