Svart prognos för svensk film: "En ordentlig nedgång i produktioner"

Svart prognos för svensk film: "En ordentlig nedgång i produktioner"

Emil Oscar Rasmussen
23 augusti 2023 kl. 12:00

En stundande solig höst – följs upp av en betydlig mörkare vinter

Under Svenska Filminstitutets årliga höstpresentation tillsammans med Film & TV-Producenterna, där rekordmånga premiärer presenteras inför hösten 2023, målas en dyster framtidsprognos upp för svensk film och tv. "En ordentlig nedgång i produktioner", bekräftades i inledningen av presentationen.

En sällan skådad svensk filmhöst väntar 2023. Under den årliga höstpresentationen som Svenska Filminstitutet (SFI) anordnar tillsammans med Film & TV-Producenterna presenterades hela 34 svenska filmpremiärer för de kommande månaderna.

Trots den till synes soliga filmhösten vi har framför oss var det inte enbart positiva tongångar under presentationen. Många av de aktuella filmerna som väntar behandlar dystra skildringar om såväl samtid som framtid – en dysterhet som dessutom speglas i framtiden för svensk film och tv.

Eva Hamilton
Eva Hamilton. Skrämdump från Svenska Filminstitutets livesändning på YouTube.

Svart prognos för svensk film: "En ordentlig nedgång i produktioner"

Innan själva presentationen av filmerna rullade igång klev Eva Hamilton, styrelseordförande för Film & TV-Producenterna, ut på scen. Efter att ha beskrivit sig själv som alarmist beskrev hon en mörk framtid för svensk film, med start redan våren 2023.

Höstpresentationen innehöll som sagt rekordmånga titlar, men annorlunda kommer det att se ut till våren, då Eva Hamilton förklarar att beställningarna blivit betydligt färre. Hon kommer också med flera andra dystra besked om utvecklingen för svensk film just nu.

– Antalet beställningar krymper. Finansieringen av film krymper och har blivit alltmer komplicerad, säger Eva Hamilton.

Hon påpekar även att samma trend går att urskilja för tv-produktion, där hon tillskriver bortfallet av Viaplay som en av de huvudsakliga anledningarna till färre beställningar av dramaserier.

– Vi kommer att se en ganska ordentlig nedgång i produktioner det närmaste året, och [förhoppningsvis] inte åren.

Svart prognos för svensk film: "En ordentlig nedgång i produktioner"

Hotet mot de offentliga aktörerna

Efter att ha deklarerat att den närmaste framtiden för svensk film och tv ser dyster ut, lyfter Eva Hamilton fram vikten av offentliga aktörer, som Svenska Filminstitutet och SVT, för deras plikt att finansiera film och tv. Hon betonar betydelsen av dem i vad som är en så tydligt amerikanskdominerad bransch.

Fortsatt gå Hamilton i försvar för public service:

– Just nu pågår ju en utredning av public service, som ska regleras från 2026 nu och ett antal år framåt, och det är ju ingen djärv gissning att vi också under det närmaste året kommer att få en utredning om filmpolitiken och om SFI:s roll. Public service har nog aldrig varit viktigare än i dag, och det har nog heller aldrig varit viktigare att förklara SVT:s betydelse för svensk film- och tv-produktion. Och betydelsen av att SVT har ett brett uppdrag med ungefär, eller minst, samma finansieringsgrad som i dag. Samma sak gäller filmpolitiken.

Eva Hamilton betonar även åter vikten av SFI och betydelsen av en "ambitiös" svensk filmpolitik.

Här hittar du en guide till alla höstens svenska filmpremiärer

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL