Svårt att höra dialogen i Christopher Nolans filmer? Nu förklarar han varför

Svårt att höra dialogen i Christopher Nolans filmer? Nu förklarar han varför

Filmtopp
05 augusti 2023 kl. 08:00

Kritiken mot Oppenheimer besvaras

Christopher Nolans filmer brukar hyllas till skyarna, men regissören får ofta kritik för hur svårt det är att höra dialogen i hans filmer. Nu förklarar han varför.

Många har kommenterat att dialogen i Christopher Nolans filmer kan vara svår att höra och inte bara när de brottas med musik och ljudeffekter. Diskussionen kommer i princip upp varje gång regissören släpper en ny film och har fått nytt bränsle nu efter att Oppenheimer slagit ner som en bomb.

I en intervju med Insider adresserar Christopher Nolan kritiken och ger ett konkret svar på vad det är som orsakar problemet. Det är nämligen som så att regissören vägrar att låta skådespelarna spela in ny dialog i efterhand. "ADR" (additional dialogue rexording) är annars något som är väldigt vanligt i amerikansk film, men också i den svenska filmindustrin.

– Jag gillar att använda framträdandet som skedde i stunden istället för att låta skådespelaren dubba det i efterhand. Det är ett artistiskt val som vissa inte håller med om, och de har rätt att göra så.

Christopher Nolan spelar in Oppenheimer. Foto: Pressbild/UIP
Christopher Nolan spelar in Oppenheimer. Foto: Pressbild/UIP

Har inte kunnat spela in intima scener

De senaste 15 åren har Christopher Nolan använt sig av IMAX-kameror eftersom han anser att de ger den bästa bildkvaliteten. Även om det har skett en hel del förbättringar sedan han började använda sig av dem, så ger de fortfarande ifrån sig ett mekaniskt ljud som följer med i det inspelade materialet.

– Det finns vissa mekaniska förbättringar. Faktum är att IMAX bygger nya kameror just nu som kommer att vara ännu tystare. Men det verkliga genombrottet finns i digital teknik som låter dig filtrera bort kameraljudet, säger regissören.

Han fortsätter:

– Den har utvecklats rejält under den tid jag har använt dessa kameror, vilket öppnar upp för att filma mer intima scener som man inte hade kunnat göra tidigare.

Med andra ord verkar det som att dialogen i Christopher Nolans filmer kan komma att bli mer hörbar i takt med att teknologin förbättras.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL