Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sune vs Sune, Rekonstruktion Utøya och Lasse Hallström till Berlins filmfestival

Sune vs Sune, Rekonstruktion Utøya och Lasse Hallström till Berlins filmfestival

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
14 januari 2019
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
14 januari 2019

Tre svenska filmer klara för den prestigefulla festivalen.

Filmfestivalen i Berlin närmar sig, och i helgen blev två svenska filmer klara. Carl Javérs dokumentär "Rekonstruktion Utøya" visas i sektionen Generation 14plus och Jon Holmbergs familjekomedi "Sune vs Sune" tävlar i Generation Kplus. Dessutom gästar Lasse Hallström festivalen med en specialvisning av "Mitt liv som hund".

I Generation Kplus, som är filmfestivalens tävlingssektion för de mindre barnen, kommer Sune vs. Sune av Jon Holmberg att tävla.

När Sune ska börja fyran möts han av en chock. En ny kille sitter på hans plats, och han är allt som Sune vill vara. Inte nog med det, han heter Sune också, och det är ju verkligen ingen bra start på fyran. Sune måste använda all sin list för att inte Sophie ska lämna honom och välja den nye Sune.

– Det är såklart ett enormt erkännande att komma till Berlin. Och särskilt som vi lyckats med det som verkar så svårt, att både locka den stora publiken och samtidigt nå en fin internationell filmfestival, säger Jon Holmberg.

Sune vs Sune är Jon Holmbergs långfilmsdebut, efter en lång rad komediserier på TV, både som regissör och manusförfattare. Holmberg kommer också att skriva och regissera en kommande Sunefilm, med biopremiär julen 2019. I rollen som Sune ser vi Elis Gerdt, och Sunes hårt prövade föräldrar Rudolf och Karin spelas av Fredrik Hallgren och Sissela Benn, som båda är Guldbaggenominerade för Bästa manliga respektive Bästa kvinnliga biroll inför galan den 28 januari. Sune vs Sune har närmare 350 000 biobesök och har legat etta på den svenska biotopplistan i fem veckor.

I Generation 14plus, Berlins sektion för ungdomar, visas Rekonstruktion Utøya av Carl Javér utom tävlan.

I en serie rekonstruktioner visar fem överlevare från terrordådet på Utøya vad som hände dem och hur de överlevde. Till sin hjälp att återskapa minnena har de en grupp unga vuxna. Filmen följer också vad som sker utanför studion och hur relationerna mellan överlevarna, de medverkande och filmteamet utvecklas.

– Placeringen känns perfekt för filmen, som både har ett mänskligt djup och en politisk udd som ligger i linje med Berlinale, säger regissören Carl Javér.

Carl Javér är dokumentärfilmsregissör, manusförfattare och klippare utbildad på Biskops Arnö och Dramatiska Institutet. Han regidebuterade 1997 med Tel al Zaatar – vägen tillbaka och har sedan dess haft stor framgång och belönats rikligt för sina filmer. Rekonstruktion Utøya är den svenska film med det alla högsta betygsindexet under 2018. Den är också tvåfaldigt Guldbaggenominerad, för Bästa regi och Bästa film.

Dessutom visas Lasse Hallströms klassiska uppväxtskildring Mitt liv som hund. Visningen  är en del av filmfestivalens firande av Panorama-sektionen, som fyller 40 år. När Mitt liv som hund fick sin premiär just i denna sektion i februari 1985 innebar det Hallströms stora internationella genombrott. Han återkom senare till festivalen med Gilbert Grape (1994), Chocolat (2001) och Sjöfartsnytt (2002). Lasse Hallström kommer att vara på plats och introducera visningen av Mitt liv som hund.

Som tidigare meddelats har skådespelaren Ardalan Esmaili utsetts till Sveriges Shooting Star under festivalen.Berlins filmfestival äger rum 7-17 februari. Mer information hittar du här.

NÄSTA ARTIKEL