Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Succéregissören följer upp bussturné med filmseglats till USA

Succéregissören följer upp bussturné med filmseglats till USA

Eric Diedrichs | Nyhet
01 september 2019
Eric Diedrichs | Nyhet
01 september 2019

"Vi måste tänka mer hållbart".

Den vita katten i Koko-di Koko-da.
I Johannes Nyholms värld vill du inte se en vit katt korsa vägen. Ur "Koko-di Koko-da". Foto: Smorgasbord Picture House

Den svenska filmskaparen Johannes Nyholm är bioaktuell med skräckfilmen "Koko-di Koko-da", vars Sverigelansering omfattade en två veckor lång bussturné med en mobil biograf. Nu har filmen fått distribution i USA – något filmskaparen uppmärksammar med nio veckors seglats med biografbåt och filmvisningar över Atlanten.

– Ja det är korrekt uppfattat och ett resultat av flera faktorer och sammanträffanden, kommenterar Johannes Nyholm. Filmen går på bio i Sverige nu och vi blir ständigt påminda om att den väcker starka känslor och ett stort behov av att prata. Det gäller inte bara den svenska publiken.

Koko-di Koko-da hade världspremiär i tävlan på Sundance och Nyholm har redan hunnit följa med filmen på flera internationella festivaler.

– Jag har varit i åtta länder på tre kontinenter hittills under lanseringen och eftersom filmen nu går upp på bio i flera länder, först Danmark nu i september, väcktes tanken om att göra en repris av bussturnén för att prioritera publiken. Men avstånden gör en ödmjuk, och dessutom behöver vi tänka mer hållbart vilket Greta Thunberg ju framgångsrikt påmint oss om.

Båten är en Hanse 575 som Nyholm och den svenska distributören har lånat med hjälp av andra europeiska intressenter. Den 57 fot långa båten byggs delvis om för att inrymma biografen där upp till 25 personer kan se på film när båten ligger i hamn. Med sina återstående åtta kojplatser kommer teamet att på auktion erbjuda två filmentusiaster möjligheten att följa med på turnén ända till slutdestinationen New York, USA, dit man ska anlända i november då röda mattan rullar ut för Koko-di Koko-da på den amerikanska galapremiären.

Resan går över sju länder och team och besättning kommer att leva extremt nära varandra under lång tid, men det är inget som skrämmer den svenske regissören.

– Jag är mest nervös över väderförhållandena när vi lämnar Las Palmas, som vi förstås valt som sista hamn av en kär anledning, för Rodney Bay i St: Lucia. Segling är inget jag har vana av och de andra i teamet har knappt varit i en båt så det hade förstås inte gått utan två duktiga skeppare. Det blir ett äventyr!

För mer läsning, passa på att spana in vår recension av Koko-di Koko-da.