Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Studio Ghibli-regissören Isao Takahata död

Studio Ghibli-regissören Isao Takahata död

David Lindahl | Nyhet
06 april 2018
David Lindahl | Nyhet
06 april 2018

Hayao Miyazakis kompanjon och Studio Ghibi-medgrundare Isao Takahata är död.

Isao Takahata är regissören bakom hyllade filmerna Eldflugornas grav och Sagan om prinsessan Kaguya. I går avled han på ett sjukhus i Tokyo.

Den japanska animeregissören Isao Takahata avled i går på ett sjukhus i Tokyo. I ett uttalande till The Wrap säger Studio Ghibli att han hade lungcancer.

1959 gav sig Isao Takahata in i animebranschen och började arbeta på företaget Toei Animation. Här träffade han för första gången Hayao Miyazaki som skulle komma att bli en nära vän och kompanjon för livet. 1968 regisserade han sin första långfilm The Little Norse Prince. Åren därefter arbetade han mest med tv-produktioner men regisserade även lite filmer med jämna mellanrum.

Hayao Miyazaki arbetade till en början som animatör på flera av hans produktioner fram tills han startade en egen karriär som animeregissör. 1985 grundade de båda vännerna Studio Ghibli som i dag är en av de kändaste animerade produktionsföretagen världen över.

Takahatas stora genombrott kom 1988 när han släppte krigsdramat Eldflugornas grav. Den handlar en bror med sin yngre syster i Japan under andra världskriget. Tillsammans kämpar de för att överleva krigets fasor och samtidigt hålla humöret uppe. Filmen är i dag hyllad som en av de bästa animerade filmer någonsin och även väl ansedd inom krigsgenren. Filmens framgång ledde också till två stycken otecknade nyinspelningar under 2000-talet.

Eldflugornas grav följdes upp med filmer som Minnen av igår, PomPoko och Mina grannar Yamadas. Isao Takahata gick ständigt nya vägar och tacklade bland annat klimat- och miljöpolitik i PomPoko, då i form av tvättbjörnar som lär sig byta skepnad för att försvara sin skog från att huggas ner. I Mina Grannar Yamadas prövade han på en mer lågmäld animationsstil som i stället för den mer vanliga animeformen liknade penndrag.

Det skulle dröja 14 år efter Mina Grannar Yamadas innan Isao Takahata släppte sin nästa och sista film Sagan om prinsessan Kaguya. Baserad på den gamla japanska folksagan Sagan om bambuhuggaren, handlade den om ett barnlöst par på en gård ute på landet. När mannen en dag är ute och hugger bambu hittar han en liten flicka inuti ett träd som han tar med sig hem. Paret adopterar flickan, behandlar henne som deras egen lilla prinsessa och ser henne som en skänk från ovan.

Sagan om prinsessan Kaguya blev väl mottagen världen över och nominerades bland annat till en Oscar för bästa animerade film. Isao Takahata, redan då 77 år gammal, drog sig tillbaka efter det och levde de sista åren ett stillsamt liv.

Under sin karriär animerade, producerade, skrev och regisserade han många verk, både för tv och film. Till skillnad från sin kompanjon och gode vän Hayao Miyazaki valde han oftare att porträttera verkligheten och människorna i den.

Fler hyllade animerade filmer är bland annat Makoto Shinkais Your Name från 2016 som Filmtopp tidigare recenserat.

Isao Takahata blev 82 år gammal.

NÄSTA ARTIKEL