Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Streama Ljudmilas röst den verkliga berättelsen bakom Tjernobylolyckan

Streama Ljudmilas röst den verkliga berättelsen bakom Tjernobylolyckan

Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
16 juni 2019
Eric Diedrichs
Eric Diedrichs | Nyhet
16 juni 2019

Den guldbaggebelönade dokumentären finns nu på Draken Film.

Ljudmila Ignatenko
Ljudmila Ignatenko. Foto: Draken Film.

HBO:s miniserie "Chernobyl" i regi av svenske Johan Renck har blivit historiskt omtyckt på film- och tv-sajten IMDb. Men i svallvågorna av succén har en diskussion uppstått kring de verkliga människorna bakom historien och om rätten till sin egen livshistoria. Nu har Draken Film släppt Gunnar Bergdahls Guldbaggebelönade dokumentär "Ljudmilas röst" från 2001.

Berättelsen om Tjernobylolyckan har fått nytt liv efter HBO:s dramatisering av händelserna omkring katastrofen och en viktig roll i HBO-serien spelar den verkliga berättelsen om brandmansänkan Ljudmila Ignatenko, gestaltad av Jessie Buckley. Samma Ljudmila Ignatenko är porträtterad i Gunnar Bergdahls Guldbaggebelönade dokumentär.

"Vem äger historien om Ljudmila Ignatenko? Svetlana Aleksijevitj? Sky/HBO? Hon själv?" I Aftonbladet skriver Gunnar Bergdahl om rätten till Ljudmila Ignatenkos historia och om verklighetens pris. Bergdahl skriver i artikeln om Ignatenkos ovilja att porträtteras i miniserien:

"Men nu handlar det om en fattig ensam änka i Kiev, Ukraina. En människa som 1987 berättade om sina djupa känslosår och om sitt liv för Aleksijevitj och som kom att bli dennas stora framgångsintroduktion till en internationell publik i väst. En kvinna som inte alls vill presenteras med namn och porträttlik engelsk skådespelare i en internationell storproduktion vars konstnärliga framgångar nu garanterar globalt intresse."

Nu har Draken Film släppt Ljudmila Ignatenkos egen berättelse om katastrofen.

– I Svetlana Aleksijevitj Bön för Tjernobyl läste jag Ljudmila Ignatenkos historia om hennes man, en av de sex första brandsoldaterna som natten till den 26:e april 1986 ryckte ut för att släcka den våldsamma brand som var en direkt följd av att reaktor 4 exploderade. Ljudmilas berättelse är mer än ett vittnesmål om Tjernobyl, det är en historia om kärlek i dödens slagskugga, säger Gunnar Bergdahl.

Läs en längre intervju med Gunnar Bergdahl på Draken Film.

Gunnar Bergdahl var konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival 1994-2002 och 2001 gav han även ut boken Ljudmilas bok om sitt möte med Ignatenko och deras gemensamma resa med filmen. Ljudmilas bok gavs ut på Göteborg Film Festivals förlag Filmkonst.

Har du sett Chernobyl? Filmtopp håller med i den goda kritiken och rankar den som en av de bästa serierna från 2019.

NÄSTA ARTIKEL