Streama gratis – guide till de bästa gratistjänsterna

Streama gratis – guide till de bästa gratistjänsterna

Filmtopp
19 mars 2023 kl. 09:03

Lagliga och gratis streamingtjänster med filmer och serier

De flesta större streamingtjänsterna kostar en slant, men även för dig som vill streama gratis (och lagligt) finns det faktiskt en hel del valmöjligheter. I den här guiden listar vi några av de bästa gratistjänsterna för streaming i Sverige 2023.

De bästa tjänsterna för dig som vill streama gratis

Det kryllar som bekant av valmöjligheter på dagens streamingmarknad och vill man prenumerera på alla de stora tjänsterna får man vara beredd på att öppna plånboken. Vill man däremot hålla nere kostnaderna en aning finns det faktiskt en hel del alternativ.

I Sverige finns det en relativt stor mängd lagliga streamingtjänster för gratis streaming som är värda att överväga. Att de är gratis kommer ofta med en och annan hake, vilket kan det göra värdefullt att lista och jämföra de bästa tjänsterna. I Filmtopps guide över de bästa tjänsterna för dig som vill streama gratis lyfter vi fram för- och nackdelar med de olika alternativen och förklarar vad du behöver göra för att kunna nyttja dem.

Streama gratis – SVT Play
Foto: SVT.

SVT Play – det självklara alternativet

Fördelar: Utmärkt utbud, ingen inloggning
Nackdelar: Växlande utbud

För den som vill streama lagligt och i bra kvalitet utan någon kostnad är SVT Play det självklara valet. Med tanke på hur brett och kvalitativt utbud SVT Play har är det egentligen förvånande att tjänsten inte lyfts fram oftare som en av de bättre streamingtjänsterna i Sverige. Här hittar du såväl sevärda filmer och serier som dokumentärer och populära underhållningsprogram. Du behöver inte ens logga in för att komma åt dem.

Den enda större nackdelen är egentligen att utbudet byts ut snabbt och det kan vara lätt hänt att man missar att en favoritfilm eller en ny säsong av en serie finns på plattformen. Ett motsvarande alternativ är Yles gratis streamingtjänst med svenskt innehåll.

Det behöver du göra för att kunna streama gratis: Ingenting

Besök SVT Play

TV4 Play logo
Foto: TV4.

TV4 Play – för mängder av tittarfavoriter

Fördelar: Populära tv-program, varierat utbud
Nackdelar: Reklam, begränsat filmutbud

TV4 är hem till en stor mängd av Sveriges mest folkkära underhållningsprogram – och du kan i regel se dem gratis på TV4 Play. Det finns även en stor mängd serier (gamla som nya) och en handfull filmer att streama på tjänsten. Den självklara nackdelen här är att du måste genomlida reklam i programmen när du använder TV4 Play.

Det behöver du göra för att kunna streama gratis: Registrering och inloggning

Besök TV4 Play

Pluto TV logo
Foto: Pluto TV.

Pluto TV – för realityälskaren

Fördelar: Bäst på reality, brett utbud, ingen inloggning
Nackdelar: Reklam

Pluto TV är en av de stora giganterna när det kommer till gratis streaming. Tjänsten har inkluderar Viafrees tidigare utbud – plus mycket, mycket mer än så. Är du ett fan av reality-tv av olika slag är Pluto TV det givna valet, men även dramautbudet i form av filmer och serier är digert. Precis som med TV4 Play är den främsta nackdelen med Pluto TV att du måste genomlida reklamer i programmen. Däremot behövs ingen inloggning för att titta på tillgängligt gratismaterial.

Det behöver du göra för att kunna streama gratis: Ingenting

Besök Pluto TV

Rakuten TV - Streama gratis
Foto: Rakuten TV.

Rakuten TV – ett användbart alternativ

Fördelar: Flexibel och tydlig tjänst, utmärkt filmutbud
Nackdelar: Reklam

Rakuten TV är en annan gigant när det kommer till gratis streaming, men till skillnad från Pluto TV ligger det stora fokuset här på film. Den här tjänsten erbjuder både möjligheten att titta på live-tv på diverse olika kanaler och att streama filmer gratis och utan inloggning. Även Rakuten kräver att du tittar på annonser, men tjänsten ska ha en eloge för hur tydligt uppmärkt det är hur många annonser en titel innehåller och när de kommer att dyka upp. För dig med ett konto är det också enkelt att navigera till tjänstens betalsektion.

Det behöver du göra för att kunna streama gratis: Ingenting

Besök Rakuten TV

Cineasterna logotyp
Foto: Cineasterna.

Cineasterna – ett filmbibliotek online

Fördelar: Kvalitativt filmutbud
Nackdelar: Inte tillgängligt för alla, begränsat utbud

Cineasterna erbjuder ett spännande utbud av filmer för alla smaker. På tjänsten kan du utan tvekan hitta en film till kvällen – det gäller åtminstone dig som har ett bibliotekskort på ett bibliotek som är anslutet till tjänsten. Cineasterna är ett utmärkt alternativ för den som vill se gratis film, men det är som sagt inte tillgängligt för alla. En annan nackdel är att vissa bibliotek begränsar hur många filmer du kan låna.

Det behöver du göra för att kunna streama gratis: Bibliotekskort

Besök Cineasterna

Streama gratis – Viddla
Foto: Viddla.

Viddla – din alternativa lånetjänst

Fördelar: Kvalitativt filmutbud
Nackdelar: Inte tillgängligt för alla, begränsat utbud

Det som gäller för Cineasterna gäller i stor utsträckning även för Viddla. Här kan du låna film gratis om ditt bibliotek är ansluten till tjänsten och du har ett lånekort. Även här är det ofta omsorgsfullt utvalda filmer som finns tillgängliga, så har du möjligheten att låna film genom tjänsten är den definitivt värd ett besök.

Det behöver du göra för att kunna streama gratis på Viddla: Bibliotekskort

Besök Viddla

Plex – streama gratis
Foto: Plex.

Plex – dolt guldkorn värt att överväga

Fördelar: Överraskande mångsidigt utbud
Nackdelar: Reklam

Plex är en global streamingtjänst som har glidit under radarn för många, men som helt klart är värd att utforska. Tjänsten erbjuder möjligheten att samla innehåll från en mängd olika streamingtjänster runt om i världen och den gör det möjligt för dig att titta på över 20 000 filmer och serier helt gratis. Även för Plex är haken att du måste acceptera annonser 

Det behöver du göra för att kunna streama gratis på Plex: Registrering och inloggning

UR Play – gratis streamingtjänst
Foto: UR Play.

UR Play – för dig som vill veta mer

Fördelar: Exklusivt innehåll, utbildande
Nackdelar: Begränsat utbud, underhållningsvärdet

Det här är inte en gratis streamingtjänst för dig som är sugen på en Hollywood-rulle för 200 miljoner dollar – här är det utbildande innehåll som står på tapeten. Det är dock värt att betona att UR Play inte enbart tillhandahåller undervisande material i form av dokumentärer och faktabaserade program, utan även en hel del drama och annan underhållning.

Det behöver du göra för att kunna streama gratis på UR Play: Ingenting

Besök UR Play

Svenska filminstitutet
Foto: Svenska Filminstitutet.

Filmarkivet.se – ett nischat innehåll

Fördelar: Unikt innehåll, utbildande
Nackdelar: Begränsat utbud, underhållningsvärdet

Filmarkivet.se är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och det Kungliga biblioteket. Streamingtjänsten tillhandahåller återpublicerat, rörligt bildmaterial ur arkiven. Som du antagligen redan förstått är det inte samtidens moderna streamingunderhållning som står på agendan här, utan i första hand historiskt, samhällsskildrande material – oftast i form av kortfilmer, dokumentärer, journalfilmer, reklamfilmer och stumfilmer.

Det behöver du göra för att kunna streama gratis på Filmarkivet.se: Ingenting

Besök Filmarkivet.se

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL