Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Recension: Triangle of Sadness (2022)

Storslam igen för Ruben Östlund på European Film Awards

Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
13 december 2022
Filmtopp
Filmtopp | Nyhet
13 december 2022

Ruben Östlund tog storslam när European Film Awards avgjordes på en gala i Reykjavik på Island på lördagskvällen. Han vann pris för Bästa europeiska film, Bästa regi och Bästa manus, dessutom belönades Zlatko Buric med pris för Bästa skådespelare.

– Vi gratulerar Ruben Östlund, Erik Hemmendorff och Zlatko Buric till de fantastiska framgångarna. European Film Awards har blivit allt viktigare och är både en sorts Europamästerskap och en tydlig signal inför kommande Oscarsnomineringar. De är också en bra värdemätare på hur Film i Västs samproduktioner står sig i europeisk konkurrens. Vi är glada och stolta över att ha fått samproducera filmer som är inspelade i eller postproducerade i Västra Götaland, säger Mikael Fellenius, VD på Film i Väst.

Vinnare:

  • European Film, Triangle of Sadness, producent Erik Hemmendorff, Plattform Produktion, Philippe Bober
  • European Director, Ruben Östlund, Triangle of Sadness
  • European Screenwriter, Ruben Östlund, Triangle of Sadness
  • European Actor, Zlatko Buric, Triangle of Sadness

Genom sina fyra vinster upprepar Ruben Östlund framgångarna för sin Guldpalmsvinnare The Square från 2017, då han vann fem priser: European Film, European Comedy, European Director och European Screenwriter. Dessutom vann Josefin Åsberg pris för European Production Designer. The Square var samproducerad med Film i Väst och delvis inspelad i Göteborg.

Både Triangle of Sadness och Holy Spider var nominerade för European Film, European Screenwriter och European Director.

NÄSTA ARTIKEL