Storregissörens nya film slaktas – sämsta möjliga betyg av kritikerna

Storregissörens nya film slaktas – sämsta möjliga betyg av kritikerna

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 07 september 2023 kl. 05:47 | Publicerad 04 september 2023 kl. 17:00

Mardrömsdebut för kontroversielle Roman Polanskis The Palace

Kontroversielle Roman Polanskis nya film "The Palace" har haft premiär på Filmfestivalen i Venedig – och fullkomligt slaktas nu av kritikerna. Filmen debuterar på sajten Rotten Tomatoes med sämsta möjliga poäng, det vill säga ofattbara 0 %.

Roman Polanski är den Oscarsvinnande regissören som ligger bakom filmer som Rosemary's Baby (1968), Chinatown (1974) och The Pianist (2002), men som också är känd för skandalerna som präglat hans liv. Mest anmärkningsvärt är att han 1977 anklagades för att ha våldtagit en minderårig flicka, vilket han sedermera också erkände. Därefter flydde han dock USA och bosatte sig i Frankrike.

Polanski har kontroversiellt nog fortsatt göra film sedan dess, och legat bakom flera framgångsrika produktioner. Hans senaste film går under namnet The Palace och har bland andra John Cleese i en av rollerna. Filmen utspelar sig på nyårsafton 1999, där ett exklusivt hotell i Schweiz är spelplatsen för flertalet sammanflätade öden.

Filmen har haft premiär på Venedigs filmfestival – och de första reaktionerna är inte nådiga.

Storregissörens nya film slaktas – sämsta möjliga betyg av kritikerna
Foto: Goodfellas.

Storregissörens nya film slaktas – sämsta möjliga betyg av kritikerna

När "The Palace" hade premiär på Filmfestivalen i Venedig rapporterades den ha fått en tre minuter lång stående ovation. Men när kritikerna sedan satte sig ner igen och började hamra ut sina recensioner var tonläget ett helt annat. På sajten Rottentomatoes.com, som sammanställer verifierade kritikers omdömen, har Polanskis The Palace debuterat med sämsta möjliga betyg.

Av tio registrerade recensioner har ingen lämnat ett positivt omdöme, vilket innebär att filmen just nu har ett betyg på 0 % (!) – ett närmast ofattbart uselt resultat, trots det fortfarande begränsade mängden recensioner som hunnit trilla in.

Roman Polanskis The Palace totalsågas – så här säger kritikerna:

– Ett ögonbrännande illdåd som omgående är ett av de mest oerhörda misslyckandena av filmskapande i år, kanske till och med det här årtiondet, skriver Kevin Maher Times.

– Humorn känns onekligen som om den har passerat sitt bäst före-datum med minst 23 år, skriver Robbie Collin Daily Telegraph.

– En film som är så gräslig att filmskaparen inte längre kan försvaras på grund av sin genialitet, skriver Jo-Ann Titmarsh London Evening Standard.

– Jag vet inte om jag någonsin hört en enorm biosalong vara så här dödstyst under en film som ihärdigt kämpar för att underhålla dig, skriver Owen Gleiberman Variety.

"The Palace" har i skrivande stund inget svenskt premiärdatum, och med tanke på de tidiga reaktionerna är det tveksamt om vi ens kommer att få något.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL