Stora sommarguiden med nya filmer & serier – allt du inte får missa

Stora sommarguiden med nya filmer & serier – allt du inte får missa

Filmtopp
27 juni 2023 kl. 20:00

Höjdpunkter bland sommarens alla filmer och serier

Är du orolig att du inte kommer ha något att titta på i sommar? Då kan du pusta ut. Under de kommande veckorna väntar många, många spännande premiärer både på bio och på streamingmarknaden. Här presenterar vi vår stora sommarguide över filmer och serier du inte får missa.

Stor sommarguide 2023 – nya filmer att se

Visst är det lite extra härligt att titta på film och serier under sommaren? Trots att det är mycket annat som står på agendan i samband med semestrar och badväder, så finns det få grejer som känns lika självklara som att varva ned med en film eller serie efter en dag full av aktivitet. Och få grejer svalkar från sommarhettan med samma effektivitet som en långfilmslång paus i biosalongen.

För att hjälpa dig med vad du ska kika på hemifrån soffan under sommarkvällarna och vilka biofilmer som ska få skydda dig från solen, har vi knåpat ihop en stor sommarguide med nya filmer och serier du inte få missa.

Listan kan komma att fyllas på med fler streamingtitlar i takt med att de annonseras.

De hetaste biofilmerna i sommar – 8 måsten

Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023)
Foto: Walt Disney Studios.

Indiana Jones and the Dial of Destiny – 28 juni

Regi: James Mangold
I rollerna: Harrison Ford, Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, Karen Allen m.fl.

Biosommaren är i full gång och en av årets största höjdpunkter har premiär den 28 juni, när Indiana Jones-sagan med Harrison Ford i den ikoniska titelrollen tackar för sig. Äventyrsfilmen har fått blandad kritik, men Filmtopps recensent tog den för vad den var och delade ut ett högt betyg. I Indiana Jones and the Dial of Destiny står "Indy" på randen till pension när ett nytt äventyr uppenbarar sig.

Stora sommarguiden med nya filmer & serier – allt du inte får missa
Foto: SF/Sony.

No Hard Feelings – 30 juni

Genre: Komedi
I rollerna: Jennifer Lawrence, Andrew Barth Feldman, Natalie Morales m.fl.

De renodlade komedierna tenderar numera att lysa med sin frånvaro på biografer, så när det nu dyker upp en är det läge att passa på. I No Hard Feelings upptäcker Maddie (Jennifer Lawrence) en udda jobbannons där ett rikt föräldrapar letar efter någon som kan dejta deras introverta son innan han börjar på college. Desperat efter pengar nappar Maddie på möjligheten – och galenskaperna kan börja.

Elementärt
Foto: Walt Disney Studios.

Elementärt – 7 juli

Genre: Animation, Familj, Äventyr, Komedi
I rollerna: Leah Lewis, Mamoudou Athie, Ronnie Del Carmen m.fl.

Elementärt har haft det tungt efter sin premiär på många håll runt om i världen, men en Pixar-rulle är trots allt ett givet alternativ om hela familjen ska försöka nypa en biofilm någon gång under sommaren. I Elementärt bjuds vi in i en stad där varelser av de fyra elementen lever tillsammans, och i handlingarnas centrum hittar vi Brinnie och Vadar – två motsatta element som upptäcker att de har betydligt mer gemensamt än de först hade kunnat ana.

Mission: Impossible 7
Foto: UIP.

Mission: Impossible - Dead Reckoning - Part One – 12 juli

Genre: Action, Äventyr
I rollerna: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Simon Pegg m.fl.

Bland årets sommarblockbusters är det definitivt Mission: Impossible 7 som konkurrerar med Indiana Jones i tungviktsklassen. Tom Cruise axlar ännu en gång rollen som Ethan Hunt och denna gången tar han tillsammans med sitt team sig an sitt farligaste uppdrag hittills. De får i uppgift att spåra ett förödande vapen som kan hota hela mänskligheten och stoppa det från att hamna i fel händer.

Stora sommarguiden med nya filmer & serier – allt du inte får missa
Foto: Warner Bros.

Barbie – 21 juli

Genre: Komedi, Fantasy
I rollerna: Margot Robbie, Ryan Gosling, Will Ferrell, Helen Mirren, Emma Mackey m.fl.

Det är svårt att på förhand få ett hum om vad vi kommer att serveras i Barbie, men en sak är säker och det är att filmen kommer att vara något utöver det vanliga. Med regi av Greta Gerwig och skådespelare som Margot Robbie och Ryan Gosling kan den här tolkningen av Barbie-världen bli en riktigt minnesvärd upplevelse.

Cillian Murphy i Oppenheimer
Foto: UIP.

Oppenheimer – 21 juli

Genre: Drama, Historia
I rollerna: Cillian Murphy, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Matt Damon, Emily Blunt, Rami Malek m.fl.

Samma dag som Barbie har premiär är det även dags för Christopher Nolans storsatsning Oppenheimer att inta svenska biografer. Det extremt stjärnspäckade rullen handlar om J. Robert Oppenheimer, en av centralfigurerna i skapandet av atombomben.

Haunted Mansion – 11 augusti

Genre: Komedi, Drama, Familj
I rollerna: Jamie Lee Curtis, Owen Wilson, Danny DeVito, Rosario Dawson, Jared Leto, Winona Ryder m.fl.

Vill hela familjen ha ett bioalternativ som inte är animerat är Haunted Mansion det givna alternativet. I filmen får vi följa en kvinna och hennes son som tar hjälp av andliga experter för att göra sig av med de övernaturliga varelser som hemsöker deras hus.

Canceled – 25 augusti

Genre: Skräck
I rollerna: Vincent Grahl, Fanny Klefelt, William Wasberg, Felicia Kartal m.fl.

Efter succén med Feed (2022) är det nu dags för nästa svenska skräckfilm där Joakim Lundell har haft ett finger med i spelet – och även denna gången är dagens uppkopplade värld ett tydligt tema. I Canceled tillintetgörs några spökjägares rykte när en tidigare kameran påstår att de har fejkat all sin kontakt med det paranormala. För att ta sin revansch beger de sig till ett övergivet hus, ökänt för en rad hemskheter.

Fler biofilmer att kolla in:

  • Ruby: Havsmonstret – 28 juni
  • Harold Frys oväntade vandring – 30 juni
  • Forever – 7 juli
  • Insidious: The Red Door – 7 juli
  • Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem – 2 augusti
  • Meg 2: The Trench – 4 augusti
  • Gran Turismo – 11 augusti
  • Blue Beetle – 18 augusti

Nya filmer att streama i sommar

The Covenant
Foto: Prime Video.

Guy Ritchie's The Covenant – 2 juli (Prime Video)

Genre: Action, Thriller, Krig
I rollerna: Jake Gyllenhaal, Dar Salim, Sean Sagar m.fl.

Guy Ritchie's The Covenant handlar om armésergeant John Kinley (Jake Gyllenhaal) och den afghanska tolken Ahmed (Dar Salim). Efter en oväntad attack gör Ahmed allt han kan för att rädda livet på Kinley. När Kinley sedan får reda på att Ahmed och hans familj inte fick den trygga resan till Amerika som utlovats, måste han i gengäld återvända till krigszonen för att få tillbaka dem till tryggheten innan talibanerna hinner ifatt dem.

Babylon (2022)
Foto: Nordisk Film.

Babylon (streamingpremiär) – 6 juli (SkyShowtime)

Genre: Drama, Komedi, Historia
I rollerna: Brad Pitt, Margot Robbie, Jean Smart m.fl.

Damien Chazelles Babylon hittar äntligen till SkyShowtime och streamingmarknaden i juli. Filmen är en berättelse om alltför stora ambitioner och oändliga extravaganser som följer flera karaktärers uppgång och fall i en tid av otyglad dekadens och fördärv i det tidiga Hollywood.

The Out-Laws – 7 juli (Netflix)

Genre: Action, Komedi, Krim
I rollerna: Adam Devine, Pierce Brosnan, Ellen Barkin, Nina Dobrev m.fl.

I denna actionkomedi som landar på Netflix i juli får vi följa en banktjänsteman under veckan för hans bröllop. Den tar en oväntad vändning när ökända brottslingar vänder blickarna mot banken där han jobbar – och än mer komplicerat blir det när han misstänker att föräldrarna till hans blivande fru har ett finger med i spelet.

They Cloned Tyrone – 21 juli (Netflix)

Genre: Komedi, Sci-Fi, Action
I rollerna: John Boyega, Kiefer Sutherland, Jamie Foxx, Teyonah Parris m.fl.

Flertalet kusliga händelser för samman en omaka trio och leder dem till spåren av en ondskefull konspiration som sträcker sig hela vägen till toppen.

The Beanie Bubble – 28 juli (Apple TV+)

Genre: Komedi, Drama
I rollerna: Elizabeth Banks, Zach Galifianakis, Sarah Snook, Geraldine Viswanathan m.fl.

I The Beanie Bubble skildras berättelsen om Ty Warner, en underpresterande leksakstillverkare som med hjälp av tre kvinnor lyckades skapa en av historiens mest framgångsrika leksaksprylar. Warner spelas i denna komedi av Zach Galifianakis.

Heart of Stone – 11 augusti (Netflix)

Genre: Action, Krim, Thriller
I rollerna: Gal Gadot, Jamie Dornan, Alia Bhatt m.fl.

Gal Gadot spelar rollen som hemlig agent i den här actionthrillern. Byrån där hon jobbar blir utsatt för en cyberattack och nu är det upp till henne från att stoppa hackaren från att komma åt deras farligaste och mest värdefulla vapen.

Lift – 25 augusti (Netflix)

Genre: Action, Komedi, Krim
I rollerna: Kevin Hart, Sam Worthington, Vincent D'Onofrio, Billy Magnussen, Gugu Mbatha-Raw, Burn Gorman, Jean Reno m.fl.

En grupp anlitas för att sätta stopp för en terroristattack, men för att lyckas med det måste de utföra uppdraget på ett passagerarflygplan.

Sommarens hetaste serier att streama

The Witcher (säsong 3) – 29 juni (Netflix)

Genre: Action, Äventyr, Fantasy
I rollerna: Henry Cavill, Freya Allan, Anya Chalotra m.fl.

En av Netflix mest framgångsrika serier, The Witcher, är tillbaka med sin tredje säsong i slutet av juni. En tredje säsong som också har bekräftats vara den sista med Henry Cavill i huvudrollen. Efter den kommande säsongen tas rollen istället över av Liam Hemsworth. I den nya säsongen håller Geralt Ciri gömd, samtidigt som Yennefer hjälper henne att fila på sina magiska krafter.

Tom Clancy's Jack Ryan (säsong 4) – 30 juni (Prime Video)

Genre: Action, Drama, Thriller
I rollerna: John Krasinski, Wendell Pierce, Michael Kelly m.fl.

Tom Clancy's Jack Ryan går i mål på Prime Video med sin fjärde och sista säsong under sommaren. Den 30 juni får vi se John Krasinski ta sig an huvudrollen som CIA-agenten för sista gången – och denna gången uppdagar sig dolda hemligheter som får honom att ifrågasätta allt han har jobbat för.

Stora sommarguiden med nya filmer & serier – allt du inte får missa
Foto: SkyShowtime.

Django – 3 juli (SkyShowtime)

Genre: Drama, Western
I rollerna: Matthias Schoenaerts, Nicholas Pinnock, Lisa Vicari, Noomi Rapace m.fl.

Django är löst baserad på kultfilmen av Sergio Corbucci och berättar historien om en man som söker hämnd och i slutändan kämpar för något större. Texas, sent 1800-tal: Django kommer till en karg stad i botten av en krater: New Babylon. Han söker efter mannen som mördade hans familj, men upptäcker att hans dotter Sarah överlevde och bor där. Sarah är tjugo år nu och ska gifta sig med John Ellis, grundaren av New Babylon, och något som är viktigare: hon vill inte ha Django där.

The Afterparty (säsong 2) – 12 juli (Apple TV+)

Genre: Komedi, Krim
I rollerna: Sam Richardson, Tiffany Haddish, Zoe Chao, Ken Jeong, John Cho, Zach Woods m.fl.

Succéserien från Apple TV+ är tillbaka med sin uppföljande säsong. Kriminalkomedin som presenterar en mordgåta med olika genres, genom olika karaktärers perspektiv är åter med ett (förhoppningsvis) lika underhållande andra fall. Stora delar av skådespelarensemblen är utbytt inför den nya säsongen, men centralfigurerna spelade av Sam Richardson, Tiffany Haddish och Zoe Chao repriserar sina roller.

Foundation (säsong 2) – 14 juli (Apple TV+)

Genre: Fantasy
I rollerna: Lou Llobell, Jared Harris, Lee Pace, Leah Harvey, Laura Birn, Terrence Mann m.fl.

Apple TV+ följer upp en efterlängtad fortsättning med en annan när den andra säsongen av Foundation har premiär bara två dagar efter The Afterparty. Foundation är den storslagna fantasyserien med skådespelare som Jared Harris och Lee Pace i rollerna, som är baserad på Isaac Asimovs odödliga berättelse.

Bupkis – 4 augusti (SkyShowtime)

Genre: Komedi
I rollerna: Pete Davidson, Edie Falco, Joe Pesci m.fl.

Bupkis är en helt ny komedi som följer Pete Davidson (The King of Staten Island, Saturday Night Live) när han försöker hantera unik familjedynamik och komplexiteten som berömmelse innebär när man ska skapa meningsfulla relationer. I denna råa, halvt självbiografiska serie ser vi Davidson i huvudrollen, tillsammans med Edie Falco (The Sopranos, Nurse Jackie) och Joe Pesci (Goodfellas, The Irishman) och en stjärnspäckad birollslista.

Ahsoka – 23 augusti (Disney+)

Genre: Action, Äventyr
I rollerna: Rosario Dawson, Natasha Liu Bordizzo, Wes Chatham, Hayden Christensen, Mary Elizabeth Winstead, David Tennant, Ray Stevenson m.fl.

I augusti kommer nästa Star Wars-serie. Denna gången är det Ahsoka, som titeln avslöjar med fokus på karaktären Ahsoka Tano, som vi ska få följa med på äventyr. Vi har tidigare fått se henne i bl.a. The Mandalorian där hon, precis som här, spelades av Rosario Dawson.

One Piece – 31 augusti (Netflix)

Genre: Action, Äventyr, Komedi
I rollerna: Iñaki Godoy, Emily Rudd, Mackenyu, Jacob Gibson, Taz Skylar m.fl.

Netflix live-action-adaption av den omåttligt populära mangaserien One Piece är snart här. Efter en lång, lång väntan avrundar streamingtjänsten sommaren med en av sina största satsningar någonsin på seriefronten.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL