Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Stora protester och stenkastning mot Sveriges Oscarsbidrag

Stora protester och stenkastning mot Sveriges Oscarsbidrag

Eric Diedrichs | Nyhet
09 november 2019
Eric Diedrichs | Nyhet
09 november 2019

Georgiska nationalister demonstrerar mot "And Then We Danced".

Sveriges Oscarsbidrag "And Then We Danced", som skildrar en homosexuell kärlekshistoria, upprör känslor i Georgien. När filmen hade premiär igår möttes den av nationalistiska demonstranter: – "Vi kräver ett förbud mot homosexuell propaganda".

Levan Akins drama And Then We Danced skildrar en förbjuden och homosexuell kärleksrelation på ett georgiskt danskompani. Här hemma i Sverige har den mottagits med stor entusiasm och utsetts till Sveriges officiella Oscarsbidrag.

Igår var det dags för And Then We Danced att ha biopremiär i Georgien där den rörde upp starka känslor.

SVT rapporterar att hundratals ultranationalister har samlats utanför biograf Amirani i huvudstaden Tbilisi för demonstrera. De skriver också att stenkastning har förekommit och att en ung kvinna fått föras till sjukhus efter att blivit träffad med en sten i huvudet när hon skulle in på biografen.

– Vi är fredliga demonstranter som kräver ett förbud mot homosexuell propaganda. Vi menar att det strider mot vår religiösa tro, säger Sandro Bregadze, ledare för ultranationalistiska "Georgiernas marsch".

Biografen har övervakats av polis och enligt uppgifter skall tolv personer ha gripits i samband med stenkastningarna. Filmens regissör, Levan Akin, har uttalat sig till Kulturnyheterna:

– Det är hjärtskärande, jag känner mig chockad. Det är så mycket hat men också mycket kärlek. Alla har ju tagit sig dit för att se filmen och det känns jättehoppfullt och fint. Jag har sett klipp inifrån visningen och det har gått jättebra. Jag hoppas att kärleken sprider sig ut ur salongen.

Homosexualitet är inte olagligt i Georgien, men det avkriminaliserades först så sent som 2000.

För mer läsning, se vår recension av And Then We Danced.