Stockholm Bloodbath-stjärnan Claes Bang: “föredrar svenska framför danska“

Stockholm Bloodbath-stjärnan Claes Bang: “föredrar svenska framför danska“

Eric Diedrichs
Uppdaterad 22 januari 2024 kl. 18:01 | Publicerad 21 januari 2024 kl. 14:01

I stor intervju med Filmtopp

Efter genomslaget med "The Square" har Claes Bang blivit en av Nordens hetaste skådespelare. Nu är han aktuell som Kristian Tyrann i "Stockholm Bloodbath".

Eftersom jag tillhör den grupp svenskar som har svårt att förstå danska lät jag direkt Claes Bang höra min lättnad när vi slog oss ner i soffgruppen på NOFO Hotell. Den karismatiske skådespelaren inte bara behärskar svenska, utan föredrar vårt tungomål framför hemlandets.

– Alltså, du vet ju hur danska är. Svenska känns mer uttrycksfullt, lite mer fysiskt. Man gör mer av konsonanterna. I danska har vi nästan inga konsonanter, det är ju bara "æuoeø", säger Claes och växlar från svenska till danskt avgrundsljud.

Det finns en svensk sketch som går ut på att danskan har blivit så obegriplig att inte ens danskarna själva förstår varandra.

– Alltså, jag tror att vi förstår vad vi säger mellan oss. Men jag tycker jättemycket om att prata svenska och är jättenöjd över att man förstår vad jag säger. Har vi träffats förut, förresten? Det känns verkligen så.

Nej, men jag får höra det ibland. Kanske finns det en dubbelgångare där ute. I så fall hoppas jag att han är snäll.

– Jag får inga dåliga vibbar av dig, så dubbelgångaren har nog skött sig [skrattar].

Claes Bang
Claes Bang som Kristian II i "Stockholm Bloodbath". Foto: Viaplay

Claes Bang ger ett råd till Danmarks nya kung

Det är genom arbetet med Ruben Östlund i "The Square", och nu med MIkael Håfström för "Stockholm Bloodbath", som Claes Bang har lärt sig svenska.

– Folk från södra Sverige, de förstår danska, men folk i Stockholm, de fattar ju inte vad jag säger. Det var jättemånga i Rubens film som var helt blanka i ögonen när jag pratade med dem. Sen så tycker jag jättemycket om språk, så jag bestämde mig för att lära mig svenska.

I "Stockholm Bloodbath" spelar Claes Bang den danske kungen Kristian II, som försöker rädda spillrorna av Kalmarunionen och göra Skandinavien till ett enat rike, under danskt styre, redo att ta sig an det tyska hotet. Allt kulminerar i ett sanslöst blodbad efter erövrandet av Stockholm. Medan Kristian II kallades för "Kristian Tyrann" i Sverige gick han under namnet "Kristian den gode" i hemlandet.

– I dagens Danmark känns det som att han har blivit lite bortglömd, eftersom han var lite tokig. Han vill ta över Sverige och förlorade jättemycket pengar. Han verkar vara den danske kung som ingen är stolt över. I Sverige är han hatad och kanske den mest berömda dansken av alla.

Pratar man om Stockholms blodbad i Danmark?

– När man pratar om det så säger folk, "Ja, vad var det, nåt med Kristian II?". Så det känns som att folk inte vet vad det var för någonting. Nu vet jag ju inte jag vad alla andra danskar känner till, men det är mitt intryck. Att vi har glömt bort honom och inte är stolta över honom.

Det är ganska bra tajming på premiären sett till att ni precis har haft en ny kröning.

– Ja, förra veckan fick vi en ny kung i Danmark. Ingen Kristian då, utan en Fredrik. Jag har ett råd till honom, ta inte Sverige. Lämna Sverige i fred. Koncentrera dig på något annat.

Ja, ta Norge istället.

– Nej, gör inte det heller! [skrattar]

Stockholm Bloodbath
Claes Bang, Emily Beecham och Jakob Oftebro i "Stockholm Bloodbath". Foto: Scanbox Entertainment

Beskriver filmen som en kalkylerad risk

Med en budget på 150 miljoner kronor och rejäla actionscener är "Stockholm Bloodbath" en ovanlig svensk film. Att därtill kombinera humor med moderna inslag gör det hela ännu mer unikt.

– Jag tror att det kommer att vara de som säger, "Kom igen, varför gör ni så mycket skoj av det här?". Och det är en kalkylerad risk. Själv tycker jag att det funkar, att det är bra. Ofta när man gör en historisk film så är man rädd för att göra fel, och om man gör någonting för att inte göra fel, då vågar man inte göra någonting. Vi vet att vi kommer "att göra fel" och gör det ohämmat.

Du spelar Kristian II väldigt flamboyant och excentriskt.

– När man är kostymerad på det sättet så finns det plats för det. Men jag tycker egentligen att vi har försökt att balansera det så att det snarare är kostymen som är flamboyant, inte riktigt hur jag spelar honom.

Fanns det mycket utrymme för improvisation?

– Mikael är jätteöppen för förslag och innan vi filmade kunde vi testa lite olika grejer för att hitta scenen, men inte när kameran väl började rulla. Då gjorde vi vad som var planerat.

The Square Claes Bang
Claes Bang i Ruben Östlunds film "The Square". Foto: TriArt film

Hur The Square förändrade Claes Bangs liv

Utöver att spela Kristian II i "Stockholm Bloodbath" är Claes Bang också aktuell i rollen som en annan historisk person, Pontius Pilatus i filmatiseringen av Michail Bulgakovs romanklassiker "Mästaren och Margarita".

–Jag vet inte vad som händer med den filmen, jag trodde att den skulle till Berlin. Om de har skickat in den för sent eller någonting. Jag har inte sett filmen och har bara en pytteliten roll. Den handlar om en författare som skriver en bok om Jesus och Pontus Pilatus och sen hamnar i fängelse eftersom boken är Sovjetkritisk. Jag spelade bara in tre scener på arameiska. Jag fattade fan ingenting [skrattar]. Jag visste ju inte vad jag sa!

– Jag är jättespänd på att se resultatet. De hade filmat nästan 90-95 procent av filmen när jag blev frågad om att göra mina scener. De skickade en trailer till mig och det jag såg, det såg helt sinnessjukt ut.

Även om du har jobbat länge så har du fått ditt stora genomslag relativt sent, vad var det som hände?

– Alltså, The Square var ju en helt crazy grej för mig. När en film vinner Guldpalmen då ser alla den och plötsligt kollar alla på mig. Den öppnade alla dörrar för mig. Tänk att du är en vara hos en liten köpman, men så plötsligt står man på den bästa platsen i den största supermarknaden.

– Jag är så stolt över den filmen och mitt samarbete med Ruben. Jag inbillar mig också att jag fattade vad han ville. Alltså, det är ett helt otroligt bra manus och han är en helt fantastisk människa, men vi hade kanske någon form av connection som gjorde något ännu mer av det.

Var han svår att jobba med?

– Nej, alltså det är jätteenkelt. Det är bara att ta om en scen igen [skrattar]. Men man jobbar ju inte på det sättet [med massor av omtagningar] utan att man slår samman här och där. Det var jättetufft, jag ringde hem till min fru och sa "Ruben är fan tokig, vad fan ska jag göra?" och att jag ville hem. Men när jag kollar på det nu... jag tror aldrig att jag har känt mig så ansvarsfullt respekterad. Han ville veta vad jag hade i mig. Han letade efter något och var väldigt inbjudande. Man gjorde verkligen filmen tillsammans.

Med det tackar vi Claes Bang för pratstunden. "Stockholm Bloodbath" visas nu på svenska biografer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL