Stjärnorna var tveksamma till Tillsammans 99: Lite fantasilöst

Stjärnorna var tveksamma till Tillsammans 99: "Lite fantasilöst"

Emil Oscar Rasmussen
05 september 2023 kl. 18:00

"Varför ska vi riskera att förstöra det här fina?"

Det har gått 23 år sedan Lukas Moodyssons "Tillsammans" tog den svenska biopubliken med storm, och nu är det dags för uppföljaren "Tillsammans 99" att försöka återupprepa succén – men det var inte alla av filmens stjärnor som var övertygade om idén. En av dem beskrev det till och med som "lite fantasilöst"...

Vi lever i uppföljarnas tid och det märks inte bara internationellt, utan även på den svenska filmmarknaden. Ett tydligt bevis på det är att Lukas Moodyssons älskade och hyllade Tillsammans (2000) nu får en uppföljare, 23 år efter sin premiär.

I den första filmen får vi följa ett kollektiv 1975 och se hur dynamiken inom det förändras när nya personligheter ansluter. Uppföljaren Tillsammans 99 utspelar sig 24 år senare, då kollektivet bara består av två personer. I deras ensamhet föds tanken på en återförening med kollektivets tidigare medlemmar.

Det är säkerligen många därute som välkomnar Tillsammans 99, men för flera av stjärnorna som repriserar sina roller var det inte en självklarhet att tacka ja.

Stjärnorna var tveksamma till Tillsammans 99: "Lite fantasilöst"
Foto: SF Studios.

Stjärnorna var tveksamma till Tillsammans 99: "Lite fantasilöst"

Häromveckan arrangerade Svenska Filminstitutet och Film&TV-Producenterna sin årliga höstpresentation av kommande svenska filmer. Flera av stjärnorna i Tillsammans 99 var på plats för att prata om filmen. Efter att en trailer visats intog Gustaf Hammarsten, Shanti Roney, Olle Sarri och Jessica Liedberg scenen för att intervjuas av evenemangets moderator, Parisa Amiri. Samtliga av de fyra skådespelarna medverkade även i den första filmen.

Den första frågan Amiri lyfte var om det var en självklarhet för dem att tacka ja till en uppföljare så många år senare – något Gustaf Hammarsten menar att det inte var:

– Nej, men jag var väl lite tveksam. Del två brukar ju vanligtvis vara lite svårt att få till och eftersom det gick så bra första gången så tänkte jag, "Varför ska vi riskera att förstöra det här fina vi har gjort?" förklarar Hammarsten. Men sen så kom jag väl till sans och insåg att det här är ju en enorm möjlighet att få komma tillbaka till en kär roll efter 23 år och få träffa de här fantastiska skådespelarna 23 år senare.

Kort därefter ska det visa sig att Shanti Roney delade den typen av känslor med Hammarsten.

– Alltså, först tyckte jag idén var lite tråkig. Jag tyckte det var lite fantasilöst. Ska vi göra en tvåa liksom?

Men även Roney lät sig alltså övertygas till att medverka.

Här kan du se intervjun med skådespelarna:

Fler återvändare i den nya filmen inkluderar Lisa Lindgren, Cecilia Frode, Sten LjunggrenAnja Lundqvist, Lars Frode och Henrik Lundström. Bland nytillskotten i uppföljaren hittar vi Jonas Karlsson, Julia Heveus och David Dencik m.fl.

"Tillsammans 99" har biopremiär den 13 oktober.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL