Spielberg återvänder till sin barndom i sin nästa film

Steven Spielberg med känslosamt tal i Berlin: "Särskild betydelse som judisk regissör"

Filmtopp
22 februari 2023 kl. 18:02

Kända filmregissören vann hederspris på på Berlins filmfestival och berör med sitt tacktal

I Tyskland den 21 februari, under Berlinale, tilldelades Steven Spielberg, 76 år, festivalens hederspris och välkomnades upp på scen av U2-sångaren Bono. I sitt tacktal refererar Spielberg känslosamt till förintelsen och den berörda publiken bemötte honom med en över tio minuter lång applåd.

Steven Spielberg med känslosamt tal i Berlin: "Särskild betydelse som judisk regissör"
Ur Steven Spielbergs Oscarsnominerade The Fabelmans. Foto: Nordisk Film.

Steven Spielberg gjorde sin stora debut som filmregissör 1974, när han släppte Sugarland Express. Sedan dess har han fått 16 Oscarsnomineringar, vunnit tre av dem och nu är Spielberg återigen nominerad till ytterligare tre Oscars för sin senaste film, The Fabelmans.

Under gårdagen fick han också äran att ta emot hederspriset på Berlinale, Berlins filmfestival. Efter att Steven Spielberg tog emot priset höll han ett tal som berörde hela rummet.

– Detta pris har en särskild betydelse för mig eftersom jag är en judisk regissör. Jag vill tro att det här är ett ögonblick som är del av ett mycket större, pågående försök att läka vår brutna historia, det judar kallar för Tikkun Olam; att återställa och reparera världen, säger Spielberg i sitt tal.

I talet fortsätter den kända regissören att prata om spåret som världen har varit på för att acceptera Tysklands historia. Han berömmer Tyskland framförallt för deras villighet att lära sig om sin egen historia och hur de accepterar ansvar för det. Han pratar om Shoahstiftelsen och prisar Tysklands folk och regering för deras bidrag till den.

– Jag startade Shoahstiftelsen för att jag tror på vad historiken Yosef Hayim Yerushalmi skrev: Motsatsen till rättvisa är inte orättvisa. Motsatsen till rättvisa är att glömma. Vi kan bara försonas så länge vi minns vad som har hänt, säger Spielberg. Många länder, inklusive mitt eget, kan lära oss mycket från det tyska folket modiga beslutsamhet i agerandet för att motverka fascism, fortsätter han senare i talet.

Spielberg förklarar mer om sin syn på rättvisa i världen. Att han tycker att ett land inte ska bara kalla sig själv rättvis utan att tänka på de tidigare dåd som de har gjort. Man ska inte heller ge upp för att det ändå finns en chans för rättvisa.

Här kan du se hela eventet:

Julius Liljeblad

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL