Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Steven Spielberg förlorar – Streamade filmer fortsätts Oscarsnomineras

Steven Spielberg förlorar – Streamade filmer fortsätts Oscarsnomineras

Kristian Andersson | Nyhet
25 april 2019
Kristian Andersson | Nyhet
25 april 2019

Oscarsakademien ändrar inte reglerna för att en streamingfilm ska kunna nomineras.

Det hela började med att Steven Spielberg, cinematisk legend och pionjär, inte tyckte att filmer gjorda för streaming skall kunna vinna Oscars. Efter Romas segertåg på Oscarsgalan har Oscarsakademin undersökt frågan närmare och bestämt sig.

The Playlist berättar att vi nu kan konstatera att Steven Spielbergs korståg mot streamingaktörer får sig en ny törn. Den legendariske filmskaparen har länge försökt få filmer gjorda av aktörer som Netflix att inte kunna vinna några av de finare filmpriserna. Detta beror på att film gör sig bäst på bio och att streamingmarknaden är ett hot mot filmens ultimata fönster – bioduken.

Tidigare i år vann Netflixproducerade Roma tre tunga priser på Oscarsgalan: bästa utländska film, bästa foto och bästa regi. Spielbergs vädjan till Oscarsakademin har dock utretts på nytt och nu meddelar akademien sin dom. Streamingfilmer skall visst kunna nomineras och vinna Oscars i samtliga kategorier.

Mötet hölls igår kväll och skall ha varit ett ganska lugnt möte där inte ens Spielberg, som är en medlem i akademien, syntes till. Där beslutades att de gamla reglerna skall gälla för att kvalificera sig för en nominering, nämligen följande:

1. Filmen måste ha haft en biopremiär och visats under sju dagar.

2. De måste ha tagit betalt under dessa sju dagars.

En talesperson för Oscarsakademin berättar följande:

Vi stödjer den biografiska upplevelsen som en väsentlig del av filmkonsten, och detta har vägt tungt i vår diskussion. Våra nuvarande regler kräver att filmen visas på bio och tillåter ett stort utbud av film att bli inskickad till vårt övervägande [för nominering]. Vi planerar att fortsätta att studera de omfattande förändringarna, som sker i vår industri, och fortsätter att diskutera dessa problem med våra medlemmar.

Läs också Davis Lindhals krönika "Skärpning Spielberg!"

Vad tycker du? Bör en film visas på bio en längre tid för att nomineras?

NÄSTA ARTIKEL