Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Stellan Skarsgård

Stellan Skarsgårds missnöje med sig själv: "Aldrig varit nöjd"

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
29 juli 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
29 juli 2023

Skarsgård är inte lätt att göra nöjd när det kommer till de egna insatserna

Stellan Skarsgård är en av våra största internationella skådespelare någonsin. Trots det är han sällan, eller ens aldrig tillfreds med sina insatser som skådespelare. För Filmtopp har Stellan Skarsgård berättat att han "aldrig gjort något som [han] varit nöjd med".

I dag annonserades det att Stellan Skarsgård föräras med Sveriges biografägareförbunds hederspris, som delas ut i samarbete med Värnamo filmhistoriska festival. Det är blott andra gången som priset delas ut och den enda tidigare vinnaren är Harriet Andersson.

Juryn motiverar sitt beslut med Skarsgårds "fantastiska skådespelarinsatser med imponerande bredd och stor tonsäkerhet" som har "berikat den svenska biografpubliken under flera decennier".

Stellan Skarsgård har varit aktiv som skådespelare ända sedan slutet av 1960-talet och genom åren har han bjudit oss på imponerande rollprestationer både i Sverige och utomlands. Trots de många framgångarna, som med svenska mått saknar motstycke, är stjärnan själv sällan nöjd med vad han presterar.

Stellan Skarsgårds missnöje med sig själv: "Aldrig varit nöjd"
Stellan Skarsgård i "Borg" (2017). Foto: Nordisk Film.

Stellan Skarsgård om sina skådespelarinsatser: "Aldrig gjort någonting som jag varit nöjd med"

Hederspriser och hyllningar i överflöd genom åren till trots är Stellan Skarsgård sällan nöjd med sina rollprestationer. Häromåret fick Filmtopp äran att intervjua den välmeriterade stjärnan i samband med premiären av Borg (2017). Då passade han bland annat på att ge sin syn på sig själv som skådespelare och bevisade då att han utan tvekan är sin egen största kritiker.

– Jag har aldrig gjort någonting som jag varit nöjd med, svarade Stellan Skarsgård rätt och slätt på Filmtopps fråga om hur han ser på sina karaktärsporträtt.

Veteranen verkade dock inte gräma sig över vad han framställde som ett faktum, utan förklarade med ett leende att det helt enkelt "alltid går att göra det bättre". Han erkände också att han sällan tittar tillbaka på sina insatser som skådespelare, på grund av missnöjet det framkallar.

– Jag vill inte se det. Det finns alltid saker att ångra, förklarar han.

Om Stellan Skarsgårds kritiska syn på sitt eget arbete mjuknat de senaste åren vet vi inte, men förhoppningsvis kan det nya hederspriset han tilldelats fungera som nästa bevis i ledet av bevis på han har förmågan att leverera skådespelarinsatser utöver det vanliga. För oss andra är hans makalösa karriär bevis nog på hans otroliga förmåga.

NÄSTA ARTIKEL