Hero gradient image

Årets Star Wars-vecka på Filmtopp!

Eric Diedrichs | Nyhet
10 december 2015
Eric Diedrichs | Nyhet
10 december 2015

Poster till "Star Wars A New Hope"

Snart är det äntligen dags. Den 16:e december har Star Wars: Episode VII - The Force Awakens premiär! I samband med detta har vi på Filmtopp.se arrangerat en Star Wars-vecka här på hemsidan. Vi kickar igång nu direkt och avslutar på premiärdagen med en recension av The Force Awakens.

Att Star Wars är en av tidernas mest framgångsrika franchises är knappast någon nyhet. Ingen filmserie har under så pass lång tid haft en lika hängiven och massiv fanskara. Inga andra filmer har arbetat sig in i vår populärkultur med en sådan effektivitet att det knappt går att slå på TV:n utan att hitta referenser i diverse program.

Dessutom har George Lucas imperium en kraftig kommersiell kraft utanför filmmediets ramar. Mängden fan-fiction, spel och leksaker som har producerats med Star Wars-tema är ofattbar. Det var inte för inget som Disney köpte upp LucasFilm (med tillhörande dotterbolag) för fyra miljarder dollar. En summa de snabbt kommer att få tillbaka.

Ärligt talat har jag inte sett fram så mycket inför en biopremiär sedan Sagan om konungens återkomst 2003. Något jag aldrig trodde jag skulle säga när jag först fick höra att Disney hade tagit över franchisen.

Nej, jag var milt sagt kritisk mot planerna på att en producera en ny trilogi. Dels för att jag fortfarande var ärrad efter George Lucas prequel-trilogi, dels för att Disney (när uppköpet blev officiellt) kändes som en alldeles för gullig producent.

Vad var det som fick mig att vända kappan så radikalt?

Det hela började när det blev tillkännagett att J.J. Abrams (Star Trek, 2009) skulle regissera filmen och när skådespelarnamnen började släppas. Inte konstigt att namn som Oscar Isaac, Adam Driver, originalensemblen och MAX VON SYDOW (!) kittlade fantasin. Inte för att jag är något direkt fan av Abrams, men han vet hur man styr upp en blockbuster. Dessutom verkar han ha en idé kring Star Wars-universumet som stämmer överens med min egen.

När bilder så småningom började släppas på de fantastiska byggen Abrams har gjort för ge filmen en mer äkta känsla, började pojken i mig, som många år tidigare fantiserade om att ha en egen jedifläta, att sukta.

Fram tills premiärdagen kommer vi att ranka alla utgivna Star Wars-filmer, diskutera i vilken ordning du bäst ser filmerna i, lista roliga vetande om filmerna och mycket mer. Givetvis kommer vi även att lägga upp en recension av Star Wars: The Force Awakens i samband med premiären.

Håll dig uppdaterad på Filmtopp.se!

May the force be with you. 

STAR WARS-INLÄGG

Fredag: 12 roliga Star Wars-fakta

Lördag: 7 sköna Star Wars-referenser i andra filmer

Söndag: Star Wars - så ska du se filmerna, Star Wars-filmerna - Från bäst till sämst

Måndag: Porträtt: George Lucas

Tisdag: Att leva utanför Star Wars-bubblan

Onsdag: "The Jar Jar Binks Theory" - Vad döljer seriens mest hatade karaktär? Recension - The Force Awakens