Star Trek-skådespelaren Nichelle Nichols död

Star Trek-skådespelaren Nichelle Nichols död

Filmtopp
01 augusti 2022 kl. 09:08

Spelade Nyota Uhura i originalserien

Den tidigare Star Trek-stjärnan Nichelle Nichols har avlidit. Hon blev 89 år gammal.

I dag nås vi av nyheten att skådespelaren Nichelle Nichols, känd från Star Trek (1966-1969), har gått bort, 89 år gammal. I den ikoniska serien delade hon en av TV-historiens första kyssar mellan människor av olika etnicitet. 

Det är Nichelle Nichols manager och affärspartner Gilbert Bell som låtit omvärlden veta att den förlorat ytterligare en profil inom filmvärlden. Nichols främsta arv var Star Trek-serien där hon spelade karaktären Nyota Uhura, rymdbesättningens översättare och kommunikationsansvariga som är specialiserad på lingvistik, kryptografi och filologi. Hon var en viktig del av originalseriens mångkulturella besättning och en av de första svarta karaktärerna som gavs en viktig roll i en amerikansk tv-serie.

Den legendariska kyssen

Star Trek-skådespelaren Nichelle Nichols död
Foto: NBC.

Det råder inga tvivel om att Nichols lämnar efter sig ett stort arv inom Star Trek-universumet. Förutom att hon spelade en betydande karaktär ombord på besättningen, så delade hon även en av de första kyssarna mellan två människor av olika etnicitet på TV. Med tanke på klimatet vid den tiden ansågs det ögonblicket, med motspelaren William Shatner (Captain Kirk), vara ett modigt drag från hennes sida samt Star Trek-skaparen Gene Roddenberry och NBC

Nichelle Nichols var en viktig del av Star Trek-serien rakt igenom. Därefter medverkade hon i hela sex av de följande biofilmerna. Hennes senaste insats som Uhura kom så nyligen som 2020 i Star Trek First Frontier, en Star Trek-film som gick under mångas radar.

Mer läsning:

 

 

 

NÄSTA ARTIKEL