Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Blackkklansman av Spike Lee.

Spike Lee ska leda Cannesfestivalens jury

Kristian Andersson | Nyhet
15 januari 2020
Kristian Andersson | Nyhet
15 januari 2020

Det är ingen mindre än regissören Spike Lee som har fått den prestigefulla uppgiften att leda Cannes Juryn. Lee ligger bland annat bakom filmer som "Malcom X", "BlacKkKlansman" och "Do the Right Thing".

BlacKkKlansman en av Spike Lees kändare filmer.
Foto: Universal Pictures.

Enligt HD är det klart att Spike Lee ska bli juryordförande  för filmfestivalen och Cannes och kommer därför bli den förste afroamerikanen som får denna prestigefulla uppgift. Likaså skriver de att han tilldelas Hedersguldpalmen för sina filmer som har förändrat filmvärlden. 

Spike Lee säger följande:

– Jag är hedrad över att vara den afrikanska diasporans första person att bli utsedd till ordförande för juryn i Cannes och för en viktig filmfestival.

Vad som kan vara lite intressant att veta är att Spike Lees första film Do the Right Thing blev varmt välkomnad i Cannes 1986, där den vann festivalens ungdomspris. Sedan dess har flera av Spike Lees filmer haft sina stora premiärer i Cannes.

Det som gör Spike Lee så framgångsrik som filmskapare är att han vågar ställa frågor kring amerikansk segregation, rasism och orättvisor. 

NÄSTA ARTIKEL