Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Spike Lee släpper kortfilm om amerikanskt polisövervåld

Spike Lee släpper kortfilm om amerikanskt polisövervåld

Kristian Andersson | Nyhet
04 juni 2020
Kristian Andersson | Nyhet
04 juni 2020

"Kommer historien upprepa sig själv?"

Oscarsbelönade Spike Lee har klippt ihop en kortfilm med material från "Do the right thing" (1989) och två klipp där polisers övervåld lett till att svarta män avlidit.

I samband med att Spike Lee intervjuades av CNN för att kommentera amerikansk polis övervåld, släppte han kortfilmen 3 bröder.

Filmen inleds med orden "Kommer historien upprepa sig själv?" och visar delar av polisens gripande av George Floyd den 25 maj, som ledde till att han dog av kvävning. En händelse som har lett till våldsamma protester i USA. 

Spike Lee använder också klipp från ett liknande fall, som inträffade 2014, där en man vid namn Eric Garner avled till följd av att kvävning under ett gripande.

Lee har även klippt ut material från sin film Do the Right Thing från 1989, där en av karaktärerna blir mördade av en polis på samma sätt som Floyd och Garner blev. Do the right thing var Spike Lees stora genombrott och sedan dess har han jobbat på flera filmer om segregationen och alla orättvisor mot den afroamerikanska befolkningen, berättar HD

Spike Lee säger följande till CNN:

– Det här är inget nytt, vi så det under upploppet på 60-talet och när Martin Luther King mördades. Varje gång något händer och vi inte får rättvisa reagerar människor som de gör för att göra sin röst hörd.