Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Söndagar med Bergman – Ett helt år med regissörens filmer

Söndagar med Bergman – Ett helt år med regissörens filmer

Eric Diedrichs | Nyhet
15 januari 2018
Eric Diedrichs | Nyhet
15 januari 2018

Se Bergman-filmer varje söndag året ut.

Ingmar Bergman

2018 är året då Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100 år. Hos Hagabion och på Filminstitutet i Stockholm kommer jubileet uppmärksammas genom att regissörens filmer visas i kronologisk ordning.

I år skulle en av tidernas främsta filmregissörer, Ingmar Bergman, ha fyllt 100 år. Detta uppmärksammas stort över hela landet och storstädernas filmälskare ser ut att få ett riktigt fint filmår. På Hagabion i Göteborg och på Filminstitutet i Stockholm kommer det nämligen att visas Bergmanfilmer varje söndag året ut. Dessutom ska flera av filmerna vara restaurerade.

Under sin karriär gjorde Ingmar Bergman närmare 50 långfilmer. De flesta har hört talas om hans mest kända klassiker, så som Det sjunge inseglet, Persona, Smultronstället och Fanny och Alexander, men färre har sett dem. Det inte många vet är att han genomgående höll en väldigt hög nivå och influerade filmskapare över hela världen. Om du är nyfiken på vilka av hans filmer vi tycker är bäst, läs vår artikel "Ingmar Bergmans bästa filmer".

Hagabio skriver att till vissa av sina visningar bjuds också gästtalare in för samtal efter filmen, personer som antingen kände, samarbetade med eller har särskild kunskap om Ingmar Bergman. De utlovar också dokumentärfilmer, intervjufilmer, kortfilmer, högläsning och diverse andra överraskningsmoment. Inför visningen av regissörens första två filmer Kris och Det regnar på vår kärlek visades exempelvis gamla klassiska reklamfilmer från 50-talet.

Biljetter till filmerna erbjuda i två varianter, dels går de till styckpris för 70kr, dels går det att köpa ett Bergmanpass för 700kr där alla filmer ingår. Följande skriver Hagabion om Bergmanpasset:

"Bergmanpasset ger fri entré till alla filmer under hela året, och säljes i Hagabions biljettkassa. Observera att Bergmanpasset inte garanterar plats vid slutförsäljning av enskilda visningar. Biljett för respektive visning måste bokas och hämtas mot uppvisning av Bergmanpass i Hagabions biljettkassa senast 30 min före visningen. Armbandet är en värdehandling och borttappat Bergmanpass ersätts ej."

Söndag med Bergman är ett medlemsprojekt på Hagabion, i samarbete med Göteborg Film Festival, med stöd ifrån Svenska Filminstitutet.

Om du känner att du vill få bättre koll på Ingmar Bergman, ta då tillfället  i akt.