Snubbar reagerar hysteriskt på feminism i Barbie: "Farlig och pervers film"

Snubbar reagerar hysteriskt på feminism i Barbie: "Farlig och pervers film"

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 26 juli 2023 kl. 20:29 | Publicerad 25 juli 2023 kl. 16:00

Alla kan inte hantera framgångarna för Barbie

Greta Gerwigs "Barbie", med Margot Robbie i huvudrollen, tog biovärlden med storm i helgen. Rekordsiffror och överväldigande positiva recensioner till trots finns det en skara kritiker – huvudsakligen bestående av män – som har svårt för filmens feministiska budskap och mansporträtt. En person går så långt som att kalla filmen för "farlig och pervers".

Det har undgått få att Barbie hade biopremiär den 21 juli. Filmen har (tillsammans med Oppenheimer) varit en riktig snackis i flera veckors tid och uppståndelsen eskalerade bara i samband med helgens premiär. Succén var snabbt ett faktum för den Greta Gerwig-regisserade filmen, då recensionerna överlag har varit positiva och öppningshelgen slutade med rekordintäkter för en film regisserad av en kvinna.

Barbie ser vi bland andra Margot Robbie i huvudrollen och Ryan Gosling i rollen som Ken och efter premiären är det många som har velat säga sitt om filmen. De allra flesta verkar gilla vad de såg – i skrivande stund har filmen 80 i Metascore och ett IMDb-betyg på 7,6. På sociala medier är det många som hyllar filmen för ett överraskande djup och sina feministiska budskap, men just den där sistnämnda aspekten verkar också sticka i ögonen på en del av filmens kritiker.

Snubbar reagerar hysteriskt på feminism i Barbie: "Farlig och pervers film"
Det är inte alla män som älskar nya "Barbie". Foto: Warner Bros.

Snubbar reagerar hysteriskt på feminism i Barbie: "Farlig och pervers film"

Utforskar man plattformar som Twitter, Youtube och Letterboxd kan man snabbt urskilja en trend bland dem som verkligen inte tyckte om Barbie. Det finns en betydande skara, huvudsakligen män, som har känt sig manade att uttrycka åsikter om biosuccén på en hysterisk nivå som gränsar till parodi.

En Youtube-kritiker kallar exempelvis filmen för "manshatande feministskräp" och en annan har döpt sin Youtube-recension till "Barbie är feministiskt nonsens på nukleär nivå som hatar män och påtvingar könsideologi på barn".

På Twitter kryllar det av män som anklagar filmen för hat, ilska m.m. mot män. En som tagit tillfället i akt att roa sig åt de extrema reaktionerna är personen bakom kontot @TechnicallyRon (Aaron Gillies), som har hämtat citat från arga män på Letterboxd och placerat dem på Barbie-postern. Samtliga av citaten kommer från män som har gett filmen ett bottenbetyg.

Här är fyra utvalda citat som kontot har publicerat på Twitter:

– En alienerande, farlig och pervers film.

– Feministagendan kommer att ta livet av oss alla.

– De kommer inte vara nöjda förrän vi är gay allihopa.

– En rosa LSD-tripp som känns som att bli örfilad av ett gäng förvirrande attraktiva personer.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL