Hero gradient image

Nu är den här, Fantastiska vidunder och var man hittar dem!

Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Nyhet
15 november 2016
Filmtopp Admin
Filmtopp Admin | Nyhet
15 november 2016
© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.
© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Som vi har väntat! Jag tror att jag talar för de flesta Harry Potter-fans när jag säger hur efterlängtad återkomsten till J.K. Rowlings universum är. Visst finns det de fans som hävdar att de tycker att det är dumt att det kommer fler filmer och att det riskerar att urvattna det fantastiska konceptet, men innerst inne kan nog inte ens de hålla inne med sin förväntan.

Vad handlar då filmen om? En liten kort recap: Magizoologen Newt Scamander anländer till 1920-talets New York med en väska full med magiska vidunder och icke helt oväntat uppstår problem. Det utspelar sig i samma universum som Harry Potter, men cirka 70 år tidigare och på andra sidan Atlanten. I Harry Potter-böckerna får vi stifta bekantskap med Newt Scamander som författaren till kursboken Fantastiska Vidunder och Var Man Hittar Dem.

Intresset har varit stort, och J.K. Rowling lyckades nästan med att “break the internet” när hon meddelade att det skulle bli fler filmer från detta älskade filmuniversum. Dock uppstod en del oklarheter kring hur många fler filmer det skulle bli…

Jag tror att vi med säkerhet kan konstatera att det kommer att bli fem Fantasic Beasts-filmer totalt. Rowling anspelar också på den enorma diskussion som bröt ut innan filmens handling hade släppts helt och hållet; är det en prequel eller inte? Vi vet i alla fall var författaren själv står. Frågan är väl då, finns det material nog till fem filmer? Enligt J.K. Rowling råder det ingen tvekan om det. Det återstår att se om hon har rätt eller inte.

Vad är det då vi kommer att få se i den första filmen? Vid ett globalt fan event för Fantastic Beasts and Where To Find Them, som hölls för några veckor sedan släpptes en featurette som innehåller både kortare klipp från filmen och intervjuer med några av skådespelarna och J.K. själv.

Och vilka små härliga hintar och ledtrådar vi får! För det första är det en hel del bekanta saker vi får se. Hogwartsexpressen skymtar förbi i början och vi får också se någon som pillar med symbolen för Dödsrelikerna, samt ett klipp på något/någon som väldigt mycket ser ut att äta ett äpple under en osynlighetsmantel. Intriguing!

Ännu fler kopplingar till Harry Potters värld kan hittas. Vi får se tidningsrubriker om Grindelwald och hans uppror i Europa för att skapa ett samhälle där den magiska befolkningen styr över mugglarna. Uppenbarligen har nyheterna om detta även nått Nordamerika. Gellert Grindelwald är en ond trollkarl som vi får stifta lite mer bekantskap med i sjunde boken och som vi vet visade stort intresse för Dödsrelikerna och lyckas även få tag i Fläderstaven, en av de tre Dödsrelikerna. Vilken roll kommer han att spela i filmen?

Som vi får höra J.K. säga är det här hennes chans att berätta de historier som endast nämns i Harry Potter-böckerna, men som man egentligen inte vet så mycket om. Hon säger att tittarna kommer att överaskas av vilka sätt de kommer att återkoppla till Harry Potter-böckerna och det låter ju onekligen spännande!

Vidare får vi veta att i 1920-talets USA lever den magiska befolkningen undangömd och det amerikanska trolldomsministeriet arbetar flitigt med att det ska förbli så. Så när Newt Scamander kommer till USA och hans vidunder rymmer, blir han gripen och tagen till trolldomsministeriet eftersom dessa förrymda magiska varelser väsentligt ökar risken för att de icke-magiska ska hitta dem. Men, som vi ser i denna featurette finns det uppenbarligen mugglare som redan nu misstänker deras existens.

Vid årets San Diego Comic-Con avslöjade Eddie Redmayne vilka som är hans favoritvidunder, böjsvansen och demiguise. Böjsvansen är en liten kvistliknande varelse som vaktar trollstavsträd. I filmen får vi möte böjsvansen Pickett the Bowtruckle, som Redmayne tydligen är väldigt förtjust i eftersom han är klängig och har ”attachment issues”.

I en av skådespelarens favoritscener får vi också instifta bekantskap med en demiguise. Demiguisen kan bli osynlig om den är hotad och dess päls kan användas för att tillverka osynlighetsmantlar, vilket gör den väldigt eftertraktad.

Vidare berättade skådespelaren han att han har ett hatkärleksförhållande till nifflaren, som är ett lite mullvadsliknande djur med lång nos som gräver efter allt som glittrar. I fjärde Harry Potter-boken får Harry och hans vänner möta nifflare på en av Hagrids lektioner i Skötsel och Vård av magiska djur där de får tävla om vems nifflare som kan hitta flest mynt i jordhögar.

Än så länge vet vi inte exakt vilken roll dessa vidunder kommer att spela i filmen, men jag kan knappt bärga mig inför att få se dem! Man kan ju bara hoppas att de får med så många vidunder som möjligt, för det är något som jag har saknat i Harry Potter-filmerna. Något som jag aldrig har kommit över är att jättebläckfisken i Svartsjön vid Hogwarts aldrig fick vara med. Vem hade inte velat se Weasley-tvillingarna tillsammans med Lee Jordan kittla dess tentakler eller se den simma med eleverna efter tentor?

Elin Folkesson