Amanda Peet om Fatal Attraction-serien: "Vrider på hora-madonna-komplexet"

Amanda Peet om Fatal Attraction-serien: "Vrider på hora-madonna-komplexet"

  • SkyShowtime
Filmtopp
15 maj 2023 kl. 18:00

Nu blir 80-talsklasiskern TV-serie

Snart är det premiär för "Fatal Attraction" på SkyShowtime. Filmtopps Eric Diedrichs pratar med Amanda Peet som är en av huvudrollsinnehavarna.

Under åren har Amanda Peet synts i filmer och serier som Seinfeld (1989-1998), Oss torpeder emellan (2000), Igby Goes Down (2002), Identity (2003), Melinda & Melinda (2004), How I Met Your Mother (2005-2014), 2012 (2009), The Way Way Back (2013) och The Good Wife (2009-2016). Nu är hon aktuell med TV-serieversionen av 80-talsklassikern Farlig förbindelse (org.titel Fatal Attraction), i vilken hon spelar Beth Gallagher – hustrun till maken som inleder en livsfarlig romans.

Serien är skapad av Alexandra Cunningham, som bland annat ligger bakom serier som Rome (2005), Desperate Housewives (2004-2010) och Bates Motel (2014). Amanda Peet minns mycket väl när hon såg den kontroversiella originalfilmen, som trots att den skapade moralpanik i USA lyckades kamma hem sex Oscarsnomineringar.

– Jag växte upp i New York och såg den som tonåring på en stor biograf på Broadway. Det var så mycket folk, helt slutsålt, och jag var där med min vän och hennes pojkvän. I slutet av filmen så svimmade han. Men jag tror verkligen inte att han bedrog henne, utan att han svimmade eftersom han var uppspelt och rädd, säger skådespelerskan till Filmtopp.

Kommer du ihåg hur du själv reagerade på den?

– Jag fängslades av den. Jag tyckte att den var läskig och en utmärkt thriller, alla de saker som Alexandra Cunningham utforskar i den här nya versionen flög över huvudet på mig på den tiden. Jag tror att jag bara följde med i misogynin.

Amanda Peet och Filmtopp
Amanda Peet och Eric Diedrichs. Foto: Filmtopp Int.

Vrider på hora-madonna-komplexet

Amanda Peet berättar om vad hon anser är den största skillnaden på sin karaktär Beth i TV-serieversionen av "Fatal Attraction" jämför med Adrian Lynes originalfilm.

– I vår kultur pratar folk om män som har ett hora-madonna-komplex, att kvinnor delas in i det ena eller det andra. Jag tror att Alexandra, i den här versionen, ville ta bort det synsättet så att Beth inte bara är en kärleksfull, glad och trevlig husmor utan någon med ett eget liv.

Vilken var din första reaktion när du först fick veta att de skulle göra en TV-serie av Fatal Attraction, hur trodde du att det skulle fungera?

– Jag känner till Alexandra Cunningham genom hennes arbete så jag kände direkt att hon skulle göra något intressant av berättelsens psykologiska aspekter och att hon skulle leka med idén om att Alex Forrest reducerades till att vara en skurk i originalet. Vi alla älskar den. Det är en briljant film med fantastiska skådespelarinsatser, men så snart jag visste att Cunningham skulle göra den visste jag att hon skulle leka med dessa inslag.

– Förhoppningsvis känner publiken all vår kärlek till originalet och att Alexandra hedrar den, medan hon integrerar det mer moderna tankesättet som vi numera har, tack och lov.

Utöver att skådespel har Amanda Peet även skapat TV-serien "The Chair", som släpptes på Netflix för ett par år sedan. Hon berättar att hon arbetar på en ny serie och att Alexandra Cunningham var mottaglig för hennes tankar och idéer.

– Alexandra är väldigt öppen och samarbetsvillig och väldigt fin när det kommer till mitt eget skrivande, så vi delar mycket, men när jag skådespelar försöker jag vara tyst och vara i tid.

Men är inte det svårt?

– Jo, det är det, men det beror också på vem som är showrunner. Om den personen är intresserad av mina åsikter så delar jag gärna med mig av dem, och jag gör det med Alexandra, men det finns andra showrunners där det är tydligt att de inte vill höra nåt från sina skådespelare.

Serenity NOW!
"SERENITY NOW!" skriker Amanda Peet plötsligt under intervjun. Foto: Filmtopp Int.

Om varför Seinfeld fortsätter att vara en succé

Snart 35 år efter sin premiär fortsätter "Seinfeld" att vara en av tidernas största komediserie. Sett till att Amanda var med i det fantastiskt roliga avsnittet "The Summer of George" frågar jag henne om varför hon tror att Seinfeld fortsätter att vara en succé.

– Det är så briljant. Jag tror att det handlar mycket om deras kemi, man vill bara hänga med dem. Hur det skär sig mellan dem och allt sådant. De skulle praktiskt tagit inte göra någonting och du skulle ändå kolla. Visst, det är lite förenklat för de hade briljanta författare och uppslagen geniala och väldigt tillfredsställande, men det otroligt tursamt när man har en sådan cast.

Har du något favoritavsnitt?

– Jag älskar den med "serenity now!" [öv. sinnesfrid nu], är det Georges föräldrar som skriker det? När jag och min syster pratar om våra barn skriker vi hela tiden "SERENITY NOW!" [skrattar].

Med det tackar vi Amanda Peet för pratstunden. "Fatal Attraction" har premiär på SkyShowtime den 22 maj.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL