John Carpenter hyllar den ”usla” Halloween-filmen

Skräckmästaren John Carpenter hyllar den ”usla” Halloween-filmen

Axel Diedrichs
01 oktober 2023 kl. 11:10

Full av beundran över en av seriens mest sågade delar

Uppföljaren "Halloween Kills" sågades ordentligt när den kom ut. Men en som tog den i försvar var filmseriens skapare John Carpenter, som bland annat kallade filmen om Michael Myers "storslagen".

Det har nu blivit känt att Halloween ska få en ny filmserie med mördaren Michael Myers tillbaka i högsta hugg. Detta trots att den senaste trilogin, där han gör upp med en åldrad Laurie Strode, lämnade både kritiker och biobesökare med en hel del i övrigt att önska. Framför allt fick mittenfilmen Halloween Kills ett svalt mottagande, och bedömdes av många som rakt igenom usel. 

Men en som, något oväntat, faktiskt gillade filmen väldigt mycket var John Carpenter som en gång i tiden skapade hela serien med Halloween från 1978.

Skräckmästaren John Carpenter hyllar den ”usla” Halloween-filmen
Foto: Universal Pictures.

Skräckmästaren John Carpenter hyllar den ”usla” Halloween-filmen

Ja, Halloween Kills har svala 41/100 i Metascore och 39/100 på Rotten Tomatoes kritikersnitt baserat på närmare 300 recensioner. När vi nu nås av nyheten om att man gör fler Halloween-filmer cirkulerar en tidigare intervju med regissören John Carpenter, som gjort det fullständigt legendariske originalet, där han backar filmen ordentligt.

Det är i ett samtal med IndieWire som Carpenter uttrycker sin beundran över Halloween Kills:  

– Filmen är något utöver det vanliga. Den är rolig, intensiv och brutal, en slasherfilm gånger hundra. Storslagen, säger han och fortsätter ösa på med beröm:

– Den är enorm. Jag har aldrig sett något liknande, det är så många som dör!

Att göra Carpenter nöjd är kanske inte svårare än att bara låta fler personer än tidigare dö. Vi får se om de kommande filmer som man nu jobbar på att få till kommer imponera lika mycket på honom. Isåfall är det bara att låta Michael Myers fortsätta att maxa sin grej. Oavsett hur många gånger han än dör.

Skräckserien med Michael Myers kommer tillbaka 

Efter Halloween Kills följde trilogifinalen Halloween Ends som även den fick ett svalt mottagande, om än snäppet bättre. Den bristande kvaliteten verkar dock inte vara något problem – Trancas International Films som äger seriens TV-rättigheter jobbar nu på att få till en deal med en filmstudio. Enligt uppgifter kommer möjligheten att göra nya Halloween-filmer gå till antingen A24 eller Miramax.

Det är även fullt tänkbart att man planerar upp en TV-serie, åtminstone om det blir A24 som får diktera seriemördarens öde. De fick nyligen rättigheterna till att göra en serie på en annan berömd slasher-serie, Fredagen den 13:e, som man just nu jobbar hårt på. Den går under namnet Crystal Lake, men har ännu inte fått något premiärdatum.

Filmtopp håller dig uppdaterad.

NÄSTA ARTIKEL