Kolla in trailern till Scream 6 med Jenna Ortega

Skräckfilmer för dig som älskar Scream

Uppdaterad kl. 20:03 | Publicerad 11 mars 2023 kl. 20:03
ANNONS
ANNONS

Låt natten rysa vidare med dessa filmer...

Har du rivit av den nya Scream-filmen och behöver fler tips på rysare? Vi listar ett gäng filmer som kan tänkas stilla ditt begär.

Scream VI hade svensk biopremiär i går den 10 mars. Har du betat av skräckseriens senaste tillskott, sett om alla de tidigare filmerna och fortfarande har Scream-feber? Här är några tips på filmer, som antingen följer seriemördare, är komiska slashers, eller som i liknande anda bara är direkt obehagliga.

Skräckfilmer för dig som älskar Scream:

Skräckfilmer för dig som älskar Scream
Happy Death Day. Foto: Universal Pictures.

Happy Death Day (2017)

Universitetsstudenten Tree har fastnat i en cirkel där hon återupplever sin födelsedagsfest om hon inte listar ut vem hennes maskerade mördare är innan hon dör flera gånger på olika sätt. Tree återupplever samma dag flera gånger för att kunna lösa sitt eget mord och påbörja en ny dag och fortsätta med sitt liv. 

Gillar du filmen kan du glädja dig åt att den fick en klart godkänd uppföljare i Happy Death Day 2U

Här kan du streama Happy Death Day

Skräckfilmer för dig som älskar Scream
Ready or Not. Foto: Mythology Entertainment.

Ready or Not (2019)

Grace är en nybliven brud som behöver vara med i en dödlig lek för att kunna passa in med hennes makes familj. Makens familj har en tradition där bruden måste överleva sin bröllopsnatt när resten av familjen jagar henne, om hon blir hittad så dör hon men resten av familjen behöver även de kämpa för sin överlevnad när Grace slår tillbaka.

Ready or Not är gjord av regiduon som just nu gör de nya Scream-filmerna, och gör en onekligen påmind om deras morbida humor.

Här kan du streama Ready or Not

Skräckfilmer för dig som älskar Scream
Friday the 13th. Foto: Warner Bros.

Fredagen den 13:e (1980)

Sommarlägret Camp Crystal Lake öppnas igen 20 år efter att två tonåriga lägerledare dödats, senare visar det sig att någon eller något fortfarande är kvar där ute och redo att slå till igen. Under 1957 så drunknar pojken Jason i en sjö nära Camp Crystal Lake och året efter så mördas två rådgivare. Under 1980 så öppnar ägarna upp sommarlägret igen med hjälp av några rådgivare som sedan dör mystiskt.

Ett grundläggande tips att ha med på listan, men likväl ett som vi inte kommer runt att ge till dig som gillar Scream. Denna för skräckfantaster ljuva klassiker ligger för stunden inte uppe på någon prenumerationstjänst, utan här är det hyr eller köp som gäller.

Fredagen den 13:e banade väg för en av de mest ikoniska skräckfilmserierna som det finns ett gäng delar av att streama. Har du inte sett någon av dem finns det att göra.

Här streamar du Fredagen den 13:e

Skräckfilmer för dig som älskar Scream
I Know What You Did Last Summer. Foto: Columbia Pictures.

Jag vet vad du gjorde förra sommaren (1997)

Efter en bilolycka gör fyra tonåringar misstaget att dumpa offrets kropp i havet. Exakt ett år senare återvänder offret från sin grav i havet och vill ha mer än bara en förlåtelse från de fyra tonåringarna som återförenas när de blir förföljda av honom.

En klassisk tonårsrysare av guds nåde, som är lika korkad som den är skrämmande. Har du ännu inte sett Jag vet vad du gjorde förra sommaren finns det inga tillräckligt bra ursäkter. Det här är underhållning på hög nivå.

Här streamar du Jag vet vad du gjorde förra sommaren

Skräckfilmer för dig som älskar Scream
"Terrifier 2". Foto: Epic Picture Group.

Terrifier 1 & 2 (2016, 2022)

Här kommer ett dubbeltips väl värt ett speciellt omnämnande. Dessa våldsamma rysare, som likt Scream-filmerna rymmer en del humor, följer den galne clownen Art som sprider skräck New Yorks gator. Blodtörstig, terroriserar han unga människor och mördar alla som kommer i hans väg.

Låg budget med högt ambitiösa skapare brukar kunna lägga grunden för en lyckad skräcksaga.

Här streamar du Terrifier

Terrifier 2 gick nyligen upp på bio finns för närvarande inte att streama någonstans – men den förväntas dyka upp snart. Med andra ord får du som gillar första filmen något alldeles extra att se fram emot... 

Skräckfilmer för dig som älskar Scream
X. Foto: A24.

X (2022)

Ett filmteam hyr en avlägsen gård i Texas för att kunna spela in en vuxenfilm utan avbrott år 1979, och hoppas på att det ska göra dem rika. Under inspelningen så blir dag till natt och teamet börjar sakta men säkert inse att de inte är säkra på gården, då någon har riktat in sig på gruppen.

Här streamar du X

Skräckfilmer för dig som älskar Scream
Foto: Triangelfilm.

Kallt byte (2006)

Det som börjar som en fjälltur slutar som en kamp om livet. Fem ungdomar åker till Jotunheimen i jakt på ett orört fjäll att åka snowboard på. Men en olycka sätter stopp för deras planer. Utan mobiltäckning och långt ifrån civilisationen måste de tillbringa natten i ett gammalt och till synes övergivet fjällhotell. Under nattens gång blir de varse att det lurar okända faror på fjället och att de inte var så ensamma som de trodde…

Denna ursköna norska skräckfilm är den enda nordiska titeln att ta plats på listan. Förutom att fungera som ett slags komplement till Scream går den även hem hos dig som gillar Wrong Turn-filmerna.

"Kallt byte" blev en filmserie på tre delar som alla fungerar oväntat bra, och som även de finns att streama.

Här streamar du Kallt byte

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL