Nu på bio

Det senaste på biofronten!

SKAM - Nordens hetaste ungdomsserie

SKAM - Nordens hetaste ungdomsserie

Sebastian Håkansson | Nyhet
03 december 2016
Sebastian Håkansson | Nyhet
03 december 2016
skam
I första säsongen av SKAM får vi följa Eva och hennes förhållande med Jonas under deras första tid på "Nissen".Foto: NRK

Serien som har tagit hela Norge med storm har äntligen premiär för den svenska tv-publiken. Här i Norge är serien inne på sin tredje säsong, och tro mig; det blir bara bättre och bättre! 

Skam kretsar kring kompisgänget Noora, Vilde, Sana, Chris och Eva som går på gymnasieskolan Hartvig Nissen i Oslo. I varje säsong är det en specifik huvudperson i gänget som står i centrum för handlingen. I första säsongen får vi följa Eva och hennes förhållande med Jonas under deras första tid på "Nissen". Därefter skiftar fokus till hennes kompis Noora (en säsong du inte får missa!) och i säsong tre står för första gången en manlig karaktär i fokus: 16-årige Isak.

Serien fullständigt kryddas med alla de typiska stereotyperna från ens egna skoltid; pluggisarna, de coola tredje års killarna, de snygga och populära tjejerna, de osäkra och så vidare. 

Det är en resa som speglar den norska ungdomens vardag, hur det är att växa upp i världens minsta huvudstad i en tid där sociala medier tar större och större plats. Känslorna är intensiva för de nästan vuxna tonåringarna och igenkännes faktorn är hög, spelar ingen roll om du är född på 80- eller 90-talet, man känner igen sig oavsett. 

Dessutom kan tittaren följa alla karaktärerna på instagram och Facebook. I Norge har serien sänds som korta minut-avsnitt, som har släppts precis när som helst på dygnet. I slutet av veckan har alla de korta avsnitten klippts ihop till  ett 30 minuters program.

eva-och-noora
Eva och Noora. Foto NRK

Ett par ting du bör veta som svensk:

Ja, kollektivboende är vanligt i den norska huvudstaden. Här har serieskaparna träffat mitt i prick! I alla kollektiv finns det följande personer; den som alltid smiter undan städningen, den som snor mat från de andra och den som bjuder in till "vors" (norskt slang för förfest) utan att ta hänsyn till de andra som bor i under samma tak. 

Russetiden är det största du kan vara med om, om du frågar en 18-åring i Norge. Glöm de vita studentmössorna, här köper vi bussar till miljontas kronor, springer omkring i röda overaller, dricker så mycket du bara kan och drar på russeträffar runt hela landet. Allt pågår i slutskedet av tredje året på gymnasiet och når sin kullmen på självaste nationaldagen; 17 mai! Traditionen är orubblig och framför allt gammal, alla har varit russ... 

Nu finns hela första säsongen  av SKAM på SVT Play och se till att ha texten på, för serien innehåller ett mycket snabbt (och rart) språk!