Famous last words – skådespelares sista repliker innan de dog

Skådespelarnas sista repliker innan de dog

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 05 december 2023 kl. 15:40 | Publicerad 31 augusti 2023 kl. 20:00

Famous last words – från Robin Williams, Carrie Fisher m.fl.

Förr eller senare måste alla göra sin sista roll på vita duken – och vissa bortgångna filmstjärnor har lämnat oss med minst sagt minnesvärda sista ord. Den här listan inkluderar en handfull "famous last words" som varit antingen väldigt passande eller väldigt rörande.

Famous last words – skådespelarnas sista repliker innan de dog

Angela Lansbury i Glass Onion
Foto: Netflix.

Angela Lansbury – Glass Onion: A Knives Out Story

Angela Lansbury gick bort hösten 2022, 96 år gammal. Under sin karriär gjorde hon sig ett namn i allt från Mord och inga visor till animerade Disney-klassiker. Hennes allra sista framträdande var dock en mindre roll i Rian JohnsonGlass Onion: A Knives Out Story.

I filmen spelar Lansbury det populära spelet Among Us med Daniel Craigs Benoit Blanc, och hennes avslutande ord i karriären känns som en passande blinkning både till hennes tidigare karriär och som ett värdigt farväl till publiken.

– Case closed. We're done, säger Lansbury i filmen.

Christopher Lee – Angels in Notting Hill

Christopher Lees karriär saknar motstycke och det är få som någonsin kommer att kunna stoltsera med en lika imponerande filmografi som honom. Efter att ha gjort sin debut redan på 1940-talet och han medverkade i några av filmhistoriens mest framgångsrika filmserier, som Star Wars och Sagan om ringen.

Den sista långfilmen som Lee medverkade i var Angels in Notting Hill (2015) och det känns som hans sista ord ramar in skådespelaren perfekt. I filmen får Lees karaktären chansen att reagera på orden, "I'll miss you. A lot" och han svarar:

– Don't dare. Or I'll haunt your dreams.

James Stewart i Livet är underbart.
James Stewart i "Livet är underbart". Foto: RKO.

James Stewart – Fievel och den vilda västern

Det må inte vara den roll som James Stewart är ihågkommen för, men faktum är att han gjorde sitt sista framträdande som röstskådespelare i Fievel och den vilda västern. Skådespelaren som medverkade i filmer som Livet är underbart (1946) och en rad Hitchcock-klassiker bjuder oss på några rörande fina och uppmuntrande ord i barnfilmen.

– One man's sunset is another man's dawn. I don't know what's beyond those hills, but if you ride yonder, head up, eyes steady, heart open, I think one day you'll find that you're the hero you've been looking for.

Marilyn Monroe och Clark Gable – De missanpassade

I det här fallet har vi en duo att presentera i form av Marilyn Monroe och Clark Gable, då De missanpassade (1961) skulle visa sig bli både skådespelarnas sista film. Där de dessutom bjuder oss på ett närmast magiskt och symboliskt farväl:

Roslyn Taber (Monroe): How do you find your way back in the dark?

Gay Langland (Gable): Just head for that big star straight on. The highway's under it. It'll take us right home.

Carrie Fisher
Foto: Walt Disney Studios.

Carrie Fisher – Star Wars: The Last Jedi

Carrie Fishers sista långfilm blev passande nog en Star Wars-film, och det känns nästan som om hela filmen är ett form av farväl till Fisher. Även om filmen blev en vattendelare går det inte att förneka mängden emotionellt laddade stunder med Leia som kärnan i dem.

– We have everything we need, är passande nog Carrie Fishers betryggande sista ord till Daisy Ridleys Rey i filmens absoluta slutskede.

Oliver Reed i Gladiator
Foto: UIP.

Oliver Reed – Gladiator

Oliver Reed avled innan inspelningen av den flerfaldiga Oscarsvinnaren Gladiator (2000) hann avslutas. Regissören Ridley Scott pusslade så gott han kunde med det han hade av Reed i rollen som Proximo, och lyckades ge honom ett väldigt värdigt avslut.

– Shadows and dust, är skådespelarens avslutande ord i filmen.

Vi tummar på reglerna en aning här eftersom Gladiator var den sista filmen som Reed spelade in. Han medverkade även som berättarröst i en tolkning av Orpheus och Eurydice som släpptes efter hans död.

Carl Reiner – Home Movie: The Princess Bride

Det här bidraget kräver en gnutta kontext. Under pandemin satsade den numera forna streamingtjänsten för kortformat, Quibi, en rad kortare remakes av älskade filmer. En av dessa var en remake av The Princess Bride (1987), där far och son Carl Reiner och Rob Reiner skulle medverka. Bara dagar innan sin bortgång spelare Carl in orden som skulle bli hans sista:

– As you wish, säger han till karaktären som spelas av Rob, på frågan om han kan komma och läsa för honom även nästa dag.

Tyngden av orden blir ännu starkare med tanke på att det tidigare i The Princess Bride avslöjas att orden är kod för "I love you". Vi tummar på reglerna en aning även med detta bidrag med tanke på att det inte är en långfilm och att Carl Reiner inte hann slutföra projektet.

Judy Garland – Ensam stjärna/I Could Go On Singing

Passande nog talade Trollkarlen från Oz-stjärnan Judy Garland inte sina sista ord i en film – hon sjöng dem givetvis, i filmen I Could Go on Singing. Det är en fin avslutning på sången som symboliserar arvet hon har lämnat efter sig på ett ypperligt sätt.

– I must keep on singing, like a lark, going strong, with my heart on the wings of a song, singing day.

Joanne Dru – Supersnooper

Joanne Dru är kanske inte det kändaste namnet på listan, och Supersnooper (1980) inte den kändaste filmen på listan, men Drus avslutande ord är ändå tillräckligt ikoniska för att förtjäna en plats. Eller vad sägs som den här sortin?

– My greatest role. What an ending!

Robin Williams i Good Will Hunting
Robin Williams i "Good Will Hunting". Foto: Scanbox.

Robin Williams – Natt på museet: Gravkammarens hemlighet

Vi tummar på reglerna en gnutta en sista gång för listans sista bidrags skull. Älskvärda Robin Williams medverkade visserligen som röstskådespelare i ytterligare en film efter Natt på museet: Gravkammarens hemlighet, men det här var filmen där han gjorde sitt sista filmframträdande i bild. Och vad man än tycker om filmen kan vi vara tacksamma för att vi kan få minnas honom för värmen han levererar med de avslutande orden:

– Smile, my boy. It's sunrise.

Mer läsning:

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL